Φ. Kαραβίας, Eurobank: Η Ελλάδα χρειάζεται όγκο επενδύσεων

Στις επενδύσεις στάθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την ομιλία του από το Φόρουμ των Δελφών.

“Το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 12,5%, ήτοι στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιο όγκο επενδύσεων”, τόνισε.

Ο ίδιος παράλλαλα εκτίμησε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πιο υγιές, σε μία πορεία προς τη σταθερότητα και ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από την έκβαση των stress tests.

Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι “τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2017 οι επενδύσεις αυξήθηκαν αλλά αναιμικά, κατά 6%”. Παράλληλα σημείωσε ότι “η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 2,2% και στο 11% για τις επενδύσεις, αλλά αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς προσπάθεια”.  Κατά την εκτίμησή του, ο κύριος όγκος επενδύσεων θα έρθει από το εξωτερικό.

“Το outlook της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, οι αγορές θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Πρόσφατα παρατήρησα ότι οι IPOs των εταιρειών ενισχύονται. Αυτό είναι πολύ θετικό και θέλω να ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αυτή την υγιή οδό” συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα φιλέτα των επενδύσεων, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και τα logistics.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση παραμένει εχθρική προς τις ξένες επενδύσεις, πρόβλημα δεκαετιών και ίσως αυτός είναι λόγος που οδηγηθήκαμε στην κρίση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*