«Παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο για την οδηγία IDD στην ελληνική γλώσσα»

Σε μία κατάμεστη αίθουσα που αντανακλούσε το μεγάλο ενδιαφέρον της ασφαλιστικής αγοράς για τις επερχόμενες εξελίξεις και τις επιπτώσεις της εφαρμογής της οδηγίας IDD, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της οικονομολόγου Μυρτώς Χαμπάκη με τίτλο «Οδηγία IDD – Ένας πρακτικός οδηγός για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων».

Η παρουσίαση έγινε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του 24ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου του insuranceforum.gr στο The Met Hotel.

Η συγγραφέας στην ομιλία της, αναφέρθηκε στο ερώτημα που απασχολεί  εδώ και καιρό την ασφαλιστική βιομηχανία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και αφορά στους λόγους της υιοθέτησης των πολλαπλών νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών. Αφού ανέλυσε του λόγους που σχετίζονται με την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση, προσέθεσε  «Οι ενέργειες του κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου στον κλάδο σήμερα επιφέρουν ρυθμιστικές συνέπειες αύριο. Αυτό αποτελεί τροφή για σοβαρή σκέψη και προβληματισμό, γιατί αν εν τέλει επιδιώκουμε «λιγότερη νομοθεσία» στο μέλλον, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις καθημερινές μας επαφές με τους πελάτες μας στο παρόν. Μετά τις δύσκολες έννοιες του Solvency II για τον κλάδο μας,  η Οδηγία IDD φαντάζει λιγότερο τεχνική μεν, αλλά καθόλου απλή στην εφαρμογή αφού δεν αποτελεί μια “εσωτερική άσκηση ετοιμότητας” των εταιριών. Επηρεάζει άμεσα την σχέση όλης της αλυσίδας των πωλήσεων με τον καταναλωτή».

Η κα Χαμπάκη ανέφερε  ότι σχεδίασε τη δομή του βιβλίου βασιζόμενη στα ερωτήματα που έχει δεχτεί από τον κλάδο της διαμεσολάβησης σε παρουσιάσεις και σεμινάρια για την Οδηγία, τον τελευταίο χρόνο σε όλη την Ελλάδα και τέλος, ευχήθηκε το βιβλίο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινότητα του σύγχρονου διαμεσολαβητή.

Η παρουσίαση έκλεισε σε ένα έντονο κλίμα συγκίνησης στο οποίο για ακόμα μια φορά, τονίστηκε η σημασία της προσπάθειας, της προσωπικής ανάπτυξης και της εξέλιξης στις δύσκολες καθημερινές συνθήκες που διανύει  η χώρα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της Insurance Innovation και εκδότης του βιβλίου κος Αριστείδης Βασιλειάδης εξήρε την εξειδίκευση της κας Χαμπάκη στο συγκεκριμένο θέμα και αναφέρθηκε στους λόγους που συγγραφέας και εκδότης προχώρησαν στην παρούσα έκδοση. Ο κος Βασιλειάδης ανέφερε πως «στόχος μας με αυτή την έκδοση είναι να δώσουμε στον κάθε ενδιαφερόμενο (ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, στέλεχος ή ιδιοκτήτη ασφαλιστικής επιχείρησης) έναν πρακτικό οδηγό ο οποίος θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί με μία ματιά ποιες είναι οι αλλαγές που επιφέρει η IDD στην καθημερινότητα της εργασίας του». Τέλος ανέφερε πως «επιδίωξή μας στην Insurance Innovation αποτελεί η προσεκτική επιλογή των έργων που εκδίδουμε και η χρησιμότητα που έχουν αυτά για τον κλάδο μας».

 

 

Την έκδοση του νέου βιβλίου της Insurance Innovation υποστήριξαν επικοινωνιακά τα παρακάτω κλαδικά και οικονομικά ηλεκτρονικά έντυπα.

Insuranceforum.gr – insuranceworld.gr – insurance-eea.gr – asfalisinet.gr – underwriter.gr – euro2day.gr – sofokleousin.gr – reporter.gr

Περισσότερες πληροφορίες και παραγγελία του βιβλίου στο  www.insuranceinnovation.gr/publications

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αποτελεί ένα πρακτικό Οδηγό για τις κανονιστικές απαιτήσεις που εισάγει η Οδηγία IDD (Insurance Distribution Directive) για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Με τη χρήση κατανοητής γλώσσας και με δομή που συμβαδίζει με τα πρακτικά ερωτήματα που απασχολούν τους σύγχρονους επαγγελματίες του κλάδου, το βιβλίο προσεγγίζει  τις ελάχιστες προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσυμβατική ενημέρωση, την σύγκρουση συμφερόντων, την οργάνωση και την διακυβέρνηση των καναλιών διανομής και των προϊόντων καθώς και των απαιτήσεων επιμόρφωσης, καταλληλόλητας και αξιοπιστίας.

Στόχος του βιβλίου είναι να περιγράψει εν συντομία, αλλά ουσιαστικά, το πώς διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση από την 1η Οκτωβρίου 2018 – την ημερομηνία σταθμό για την οριστική υιοθέτηση του νέου πλαισίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*