Ο παγκόσμιος σεισμός της AIG (νυν Chartis) και η επόμενη ημέρα

Πρόσφατα, και μετά το σάλο που προκλήθηκε και τις οργίλες αντιδράσεις γερουσιαστών αλλά και του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, η AIG θα εξαναγκαστεί να αποζημιώσει τους φορολογούμενους για τα μπόνους που έχει ήδη δώσει στους υπαλλήλους της. 
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως η AIG θα καταβάλει το ποσό των 165 εκατομμυρίων δολαρίων, είτε μέσω φορολόγησης κατά 100% των μπόνους που δόθηκαν στα στελέχη της, είτε μέσω παρακράτησης του ποσού αυτού από το επόμενο «πακέτο» στήριξης των 30 δις. δολαρίων, που θα λάβει η εταιρία στους επόμενους μήνες, καθώς το δημόσιο θα κρατήσει το συγκεκριμένο ποσό από την εν λόγω νέα βοήθεια. Η απόφαση αυτή ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, κατέστη δε επιτακτική μετά τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης βάσει της οποίας οι Αμερικανοί, σε ποσοστό 87%, δηλώνουν ενοχλημένοι από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις τραπεζών και ουσιαστικά να διασώσει αυτούς που οδήγησαν την αμερικανική οικονομία σε κρίση και ύφεση.
Φυσικά το πρωτεύον θέμα για την ασφαλιστική αγορά είναι τα σενάρια των ανακατατάξεων, μετά τις πρώτες αποφάσεις που πήρε ο όμιλος και που βέβαια έχουν διεθνή αντίκτυπο.
Προς το παρόν τα πάντα παραμένουν ρευστά, και αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι ότι «χωρίζουν» οι δρόμοι των εταιριών ζωής με το AIG, και ότι το ενδεχόμενο πώλησης της Alico είναι πιο ορατό από ποτέ. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής η Alico έχει δεχτεί δύο προτάσεις εξαγοράς, από την AXA και τη Metlife, και στις δύο περιπτώσεις όμως το τίμημα δεν θεωρήθηκε ικανοποιητικό. Όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κινητικότητα αυτή θα έχει και συνέχεια, και εδώ ανοίγει το ενδιαφέρον κεφάλαιο της σεναριολογίας για τις πιθανές επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά.
 Το χρονικό
 Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο το αμερικανικό Δημόσιο χρηματοδότησε την AIG με 150 δις. δολάρια, αποκτώντας το 80% των μετοχών. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές ρεκόρ στην αμερικανική ιστορία ύψους 61,7 δις. δολαρίων για ένα μόνο τρίμηνο, το τελευταίο του 2008.
Όπως αναφέρεται στο επίσημο Δελτίο Τύπου του AIG Inc., ο Όμιλος παρουσίασε στο τέταρτο τρίμηνο ζημίες ύψους $61.7 δις., προερχόμενες κυρίως από την επενδυτική του δραστηριότητα και τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των παγκόσμιων χρηματαγορών. Με κοινή τους δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν την περαιτέρω οικονομική στήριξη του Ομίλου AIG ως την καλύτερη λύση για την κατοχύρωση των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων. Παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της μητρικής εταιρίας και τις κρίσιμες συνθήκες της αγοράς, ο διεθνής τομέας Γενικών Ασφαλειών AIU (μέλος του οποίου είναι και η AIG Greece), κατέγραψε ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων ύψους $14,4 δισ, αυξημένη κατά 10,3% σε σχέση με το 2007. Ο Μικτός Δείκτης (Combined Ratio) διαμορφώθηκε στο 92,5% εξασφαλίζοντας ένα κερδοφόρο τεχνικό αποτέλεσμα ύψους $1 δις. σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από συχνές και υψηλές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και οικονομικούς κινδύνους.
Οι εξελίξεις οδήγησαν τους επιτελείς του ομίλου στην απόφαση σύστασης της AIU Holdings, Inc., που θα συμπεριλάβει όλες τις δραστηριότητες των εταιριών Γενικών Ασφαλειών του AIG σε όλο τον κόσμο. Έτσι, συνενώνονται όλες οι Γενικές Ασφαλίσεις του Ομίλου, διαμορφώνοντας ένα νέο εταιρικό σχήμα, που θα λειτουργεί σε πλήρη αυτονομία από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της μητρικής εταιρίας και θα διαθέτει ξεχωριστή ονομασία, δομή και διοίκηση. Η AIU Holdings, Inc. θα απασχολεί περισσότερους από 44.000 εργαζόμενους σε 130 χώρες, προσφέροντας 500 διαφορετικά ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες και εξυπηρετώντας, με ένα μοναδικό δίκτυο διανομής, 40 εκατομμύρια πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η δημιουργία της AIU Holdings, Inc. οδηγεί σε ένα νέο σχήμα με ισχυρές ασφαλιστικές εταιρίες, με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, που θα λειτουργεί σε πλήρη αυτονομία από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της μητρικής εταιρίας και θα διαθέτει ξεχωριστή ονομασία, δομή και διοίκηση.
 Στο «κόκκινο» οι κολοσσοί της αγοράς
 Swiss Re
Ζημιές Ρεκόρ
Ρεκόρ ζημιών που φτάνουν στα 864 CHF για το 2008 κατέγραψε η Swiss Re, η δεύτερη παγκόσμια σε σειρά κατάταξης εταιρία αντασφαλιστών στο κόσμο, έναντι CHF 4,2 δις κερδών το 2007. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2008, η μετοχή της Swiss Re υποχώρησε κατά 55% χάνοντας τα 2/3 της κεφαλαιοποίησής της ενώ, κατά το 2008 τα κέρδη ανά μετοχή ήταν –2,61 CHF με την απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων (return on equity) να αγγίζει το –3,4% εν συγκρίσει με +13,5% το 2007. 
Εν τω μεταξύ στον απόηχο των ζημιών, η Swiss Re δείχνει να έχει αυξημένες χρηματοδοτικές απαιτήσεις που φτάνουν στα 1,5 δις $ μετά από την υποβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας από Α+ σε ΑΑ-.
Να σημειωθεί ότι το περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκε από την θέση ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίες κ. Ζαν Εγκρέ ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις ζημιές που παρουσίασε η εταιρία.
 Το ενδεχόμενο πώλησης της Alico μέσα στους επόμενους μήνες παραμένει ως μια πιθανή εξέλιξη.
 Munich Re
Πτώση 76% στα καθαρά κέρδη.
Η Munich Re AG, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρία στο κόσμο κατέγραψε πτώση κερδών κατά 76%, λόγω κυρίως των αυξημένων απαιτήσεων για αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, ενώ σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η εταιρία δεν θέτει στόχους κερδοφορίας για το 2009, εξαιτίας των οικονομικών διακυμάνσεων που επικρατούν στην αγορά και κυρίως στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Munich Re Ν. φον Μπόμχαρντ για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, τα καθαρά κέρδη της αντασφαλιστικής υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο στα 133 εκατ ευρώ από 552 εκατ ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ, ο στόχος για κέρδη που φτάνουν 19 ευρώ ανά μετοχή για το 2010 δεν μπορεί να καλυφθεί αφού οι επενδυτικές αποδόσεις θα είναι πολύ χαμηλότερες του 4,5%, στόχο που είχε θέσει η διοίκηση της αντασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρίας σχεδιάζει σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις να καταβάλει μέρισμα 5,50 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2008. Ποσό που παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το περασμένο έτος.
 Allianz
Ζημιές για πρώτη φορά από το 2002 με περικοπή μερισμάτων
Για πρώτη φορά μετά από το 2002, η εταιρία κατέγραψε καθαρές ζημιές που ανέρχονται στα 2,4 δις ευρώ για το οικονομικό έτος 2008 έναντι κερδών 8 δις ευρώ το 2007, λόγω παραγραφής των επενδύσεων και την πώλησης της γερμανικής Dresdner Bank στην CommerzBank, μετά από ζημιές που προήλθαν από την στεγαστική κρίση στις ΗΠΑ. Τα έσοδα της Allianz Group σημείωσαν πτώση 5,3% φτάνοντας στα 92,5 δις ευρώ έναντι 97,7 το 2007. Εν τούτοις, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας, η Allianz διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά και επίσης σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Μίχαελ Ντίκμαν, η Allianz συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας σταθερός εταίρος για τους μετόχους, για τους πελάτες και για τους εργαζόμενους. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times τον Δεκέμβριο του 2008 ο κ. Μίχαελ Ντίκμαν αναφέρετε στην κρίση των ημερών μας τονίζοντας ως αιτίες τα συστήματα αμοιβών, τα άνευ στόχου κίνητρα, το γρήγορο χρήμα και τους ανεπαρκείς ελέγχους των εποπτικών αρχών.
 Zϋrich
Μειωμένα κέρδη λόγω
της οικονομικής ύφεσης
Χαμηλότερα προβλέπεται να είναι τα κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και του υψηλού κόστους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου η ελβετική Zϋrich Financial κάτι που γεννά ερωτήματα για την πορεία του ομίλου. Η πρόσφατη αυτή ανακοίνωση είχε σοβαρό αντίκτυπο για την εικόνα της μετοχής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης καθώς η εταιρία διατηρεί εκτεταμένες δραστηριότητες στην Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας το ύψος των ζημιών θα ανέλθει από 700 μέχρι 900 εκατ. δολ., ενώ ο αρχικός στόχος για κερδοφορία από 1,8 και 2 δις δολ δεν φαίνεται να είναι εφικτός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Zürich Financial Services και η Generali διεκδικούν την Τουρκική ασφαλιστική Yapi Kredi Sigorta της Τουρκικής τράπεζας Yapi Kredi
 ING
Ζημιές από επενδύσεις
Με ζημιές έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο για τον κορυφαίο τραπεζικό όμιλο. Οι υψηλές απομειώσεις από επενδύσεις σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια οδήγησαν σε ζημιές τον όμιλο παρουσιάζοντας ζημιές 3,71 δις ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ή 1,82 ευρώ ανά μετοχή, παράλληλα ο όμιλος έχει προγραμματίσει μείωση εργατικού δυναμικού για την εξοικονομήσει 1 δις ευρώ.
Να υπογραμμιστεί ότι η ING πούλησε το μερίδιο που της αναλογούσε από την ING Canada διατηρώντας την παρουσία της στην χώρα με την ING Direct.
Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και για την Ελλάδα.
 Eureko
Ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης
Ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης πραγματοποίησε η Eureko με καταβολή 1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 600 εκατ. κατεβλήθησαν από την Achmea και τα υπόλοιπα 400 εκατ. από τον όμιλο Rabobank.
Παρά τις ζημίες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ασφαλειών στην Ολλανδία στηρίζεται στην ισχυρή του κεφαλαιοποίηση και στο ευέλικτο χαρτοφυλάκιο του, ωστόσο και οι παράγοντες αυτοί του ομίλου μπορεί να αντιμετωπίσουν το κίνδυνο συρρίκνωσης από τη πτώση στις ασφάλειες ζωή και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα κυρίως στην Ολλανδία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*