“Πρασινίζει” η Generali!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Πιο…πράσινο γίνεται το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της Generali, καθώς ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος εξήγγειλε ότι θα ενισχύσει τις τοποθετήσεις της σε φιλικά προς το περιβάλλον projects και θα αποεπενδύσει από τον κλάδο άνθρακα στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για την κλιματική αλλαγή.

Η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης θα αυξήσει τις επενδύσεις σε “πράσινους” τομείς κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2020 μέσω τοποθετήσεων σε “πράσινα” ομόλογα και υποδομές (ΑΠΕ κλπ.). Την ίδια στιγμή, θα μειώσει την υφιστάμενη έκθεσή της στον κλάδο άνθρακα κατά 2 δισ. ευρώ πουλώντας τις μετοχικές τις θέσεις σε εταιρείες του κλάδου και -κατά περίπτωση- απαλλασσόμενη από “ανθρακικά” ομόλογα, ακόμα και πριν την ωρίμανσή τους.

Η κίνηση της Generali εντάσσεται στην προσφατη τάση που ακολουθούν οι διαχειριστές ενεργητικού για μείωση των ρυπογόνων επενδύσεων καθώς οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η γαλλική ΑΧΑ ανακοίνωσε τετραπλασιασμό των “πράσινων” επενδύσεών της και μέτρα αποεπένδυσης από τον άνθρακα. Η δε Allianz ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να ασφαλίζει νέες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

“Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κεντρικά θέματα για την Assicurazioni Generali,” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου Philippe Donnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*