Fairfax: Κέρδη 1,7 δισ. δολ. για το 2017

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για την οικονομική χρήση του 2017 ο καναδέζικος όμιλος χαρτοφυλακίου Fairfax, μητρική εταιρεία της ERB Eurolife, έναντι ζημιών 512,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2016. Τα κέρδη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα φορολογικά οφέλη που αποκόμισε η Fairfax από τη μείωση της συμμετοχής της στην ινδική ICICI Lombard αλλά και την πώληση του 97,7% που κατείχε στη First Capital της Σιγκαπούρης στη Mitsui Sumitomo. Οφέλη που αντιστάθμισαν τις απώλειες (ύψους 906 εκατ. δολ.) από τους τυφώνες Harvey, Irma και Maria, οι οποίες οδήγησαν σε λειτουργικές ζημίες 215,7 εκατ. δολ. (έναντι  κερδών 1,03 δις. δολ. το 2016) τον (αντ)ασφαλιστικό βραχίονα του ομίλου. Στις ζημίες από τις φυσικές καταστροφές αποδίδεται και η επιδείνωση του συνδυασμένου δείκτη στο 106,6%  (από 92,5%), αφού οι… HIM (από τα αρχικά των τριών τυφώνων) προκάλεσαν αύξηση του δείκτη κατά 11,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Prem Watsa, «τα αποτελέσματά μας το 2017 ήταν τα καλύτερα στην 32χρονη ιστορία μας, σε πείσμα των μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές ως αποτέλεσμα των τυφώνων και των δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.  Πετύχαμε κέρδη-ρεκόρ άνω του 1,7 δισ. δολ., τα οποία οδήγησαν σε αύξηση 22,4% στη λογιστική αξία ανά μετοχή. Ολοκληρώσαμε το 2017 με διαθέσιμα ρεκόρ ύψους 2,4 δισ. δολ. σε επίπεδο holding. Η μείωση της συμμετοχής μας στην ICICI Lombard στο 10% κατέληξε σε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 910 εκατ. δολ. Εισήλθαμε επίσης σε στρατηγική συνεργασίας με την Mitsui Sumitomo Insurance Company στο πλαίσιο της πώλησης της First Capital, που μας απέδωσε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους 1 δισ. ευρώ»

Τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Fairfax (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ERB Eurolife) αυξήθηκαν κατά 26,2%, αγγίζοντας τα 10 δις. δολ. Η αύξηση ανέρχεται στο 8,3% εάν δεν συνυπολογιστούν  οι εξαγορές των Allied World, Bryte Insurance, AMAG, Fairfirst Insurance και των υποκαταστημάτων της AIG στη Λατινική Αμερική και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που έλαβαν χώρα εντός του περασμένου έτους (ή στο δ΄ τρίμηνο του 2016).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε την πλήρη ανακοίνωση της Fairfax εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*