Την Τετάρτη η προανακριτική για τη Novartis

Σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (ΕΠΕ) για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η τελευταία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, αποδεχόμενη σχετική εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

“Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε” διευκρίνισε ο κ. Βούτσης.

Τα ψηφοδέλτια (ένα για κάθε εμπλεκόμενο) θα αναφέρουν “ναι”, “όχι” ή “παρών” στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης ΕΠΕ για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

“Θα προσπαθήσουμε για μια διαδικασία που δεν θα μπορεί να είναι επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη” ανέφερε σχετικά ο κ. Βούτσης.

Το περίγραμμα της “μαραθώνιας” διαδικασίας

Στη συζήτηση θα μιλήσουν 8 εισηγητές των κομμάτων, 16 ομιλητές-βουλευτές από όλα τα κόμματα μεταξύ των οποίων και από τους ανεξάρτητους, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 9 από τα 10 “αναφερόμενα” στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα στείλει υπόμνημα (τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους)Επίσης, 4 αρμόδιοι υπουργοί (Δικαιοσύνης και Υγείας) καθώς και οι 8 πολιτικοί αρχηγοί. Συνολικά, δηλαδή, το λόγο θα πάρουν 53 ομιλητές.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9:00 με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22:00, ώστε να ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος οι 5 εκ των 10 πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Επισημαίνεται πως για την παραπομπή στην Επιτροπή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων βουλευτών.

Ενόψει της διαδικασίας έχουν δοθεί αντίτυπα της δικογραφίας σε όλους τους βουλευτές (μέχρι σήμερα ήταν στη διάθεση μόνο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων).

Πηγή: virus.com.gr / kathimerini.gr, ert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*