Στη «μάχη» της ενότητας(;) ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.

Εν μέσω κλυδωνισμών που αν δεν κατατείνουν σαφώς στη διάσπαση της ενότητας της ασφαλιστικής αγοράς, εγκυμονούν χωρίς αμφισβήτηση πολλούς κινδύνους, ήλθε η ανάδειξη του νέου προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Ύστερα από ένα μήνα έντονων εσωτερικών διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι των εταιριών αποφάσισαν τελικώς ποιος θα τους εκπροσωπήσει σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή που η ασφαλιστική αγορά έχει ανοικτά πολλά μέτωπα.
Ο κύβος ερρίφθη και ο κ. Δούκας Παλαιολόγος είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίοδο «φουρτούνας» να οδηγήσει το πλήρωμα της ασφαλιστικής αγοράς σε ασφαλή προορισμό, με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες αν και οι προοπτικές προδιαγράφονται δύσκολες ως προς την συσπείρωση των εταιριών. Η επιλογή του σίγουρα δεν είναι τυχαία. 

Οπως τυχαία δεν είναι και η σύνθεση του προεδρείου της Ένωσης που έδειξε ότι οι ασφαλιστές δεν προχώρησαν σε αλλαγές ή καινοτομίες επιλέγοντας νέα πρόσωπα, αλλά αντίθετα ήλθαν να αποδείξουν ότι επιλέγουν από τους παλιούς γνωστούς πρωταγωνιστές, αναμένοντας ισορροπία, σταθερότητα, και ικανότητα διαχείρισης. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την εκκολαπτόμενη διάσπαση την οποία δεν μπόρεσε να αποφύγει ούτε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Φ. Μπράβος.

Πρόκειται για την τρίτη φορά, που ο κ.Παλαιολόγος αναλαμβάνει την προεδρία της ενιαίας Ένωσης, στην ιδιαίτερη περίοδο για την ασφαλιστική αγορά με τη χρηματοοικονομική κρίση σε εξέλιξη. Οι αρχαιρεσίες ανέδειξαν επίσης τον πρόεδρο της Interamerican κ. Γιώργο Κώτσαλο στη θέση του αντιπροέδρου, ενώ ο μέχρι χθες πρόεδρος κ. Φωκίωνας Μπράβος, ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα παραμένοντας σε θέση μάχης. 

Τέλος αναδείχθηκε ο κ. Ιωάννη Λαπατάς, ταμίας του διοικητικού συμβουλίου, ενώ μέλη είναι οι κ.κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, από την AIG Greece, Γεώργιος Βαλαής από την Interamerican Οδική Βοήθεια, Bram Boom από τον όμιλο της ING, Παναγιώτης Δημητρίου από τον όμιλο της Generali, Δημήτριος Ζορμπάς από τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Eric Kleijnen από την AXA Ασφαλιστική, Θεόδωρος Κοκκάλας από τον όμιλο της Victoria, Δημήτριος Μαζαράκης από την Alico Ελλάδος, Νίκος Μακρόπουλος από την Ευρώπη ΑΕΓΑ, Γιώργος Μινέτας από τις Ασφάλειες Μινέττα, Κώστας Παπαμιχαλόπουλος από την Εμπορική Ασφάλειες, Πέτρος Παπανικολάου από τον όμιλο Allianz, Γιάννης Παυλίδης από την Αγροτική Ασφαλιστική, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου από την EFG Eurolife και Bertand Woirhaye από τη Groupama Φοίνιξ.

 
ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ
Εκτός διοικητικού συμβουλίου, έμειναν οι κ.κ. Κ. Μπερτσιάς από τη ΔΕΜΚΟ (με 1330 ψήφους), Π. Βαγιακάκος από τη HDI Gerling (με 1.322 ψήφους), Π. Ψωμιάδης από τον όμιλο της Ασπίδας (με 979 ψήφους), Α. Κασκαρέλης από την Υδρόγειο (με 951 ψήφους), Π. Λάγιος από την Ευρωπαϊκή Πρόνοια (με 939  ψήφους) και Ι. Βοτσαρίδης από την Interlife (με 880 ψήφους). 

Ο αποκλεισμός των υποψηφιοτήτων των κ.κ. Ψωμιάδη, Κασκαρέλη, Λάγιου και Βοτσαρίδη, που έχουν πρωτοστατήσει στη δημιουργία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων, ερμηνεύεται ως σκλήρυνση της στάσης από την πλευρά της Ένωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση του κλάδου. Αν και τα μέλη του Συνδέσμου, διακήρυτταν μέχρι πρόσφατα ότι στόχος τους δεν είναι τόσο η διάσπαση όσο η συγκρότηση του Συνδέσμου. Η σύγκρουση που σημειώθηκε στη Βουλή με εκατέρωθεν αντεγκλίσεις, ήταν όπως σημειώνουν από την πλευρά της Ένωσης, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Από την πλευρά τους, τα μέλη του Συνδέσμου εμφανίζονται να μην έχουν καταλήξει στη στάση που θα τηρήρουν, αλλά ο αποκλεισμός τους από το 19μελές διοικητικό συμβούλιο, αποτελεί ουσιαστικά οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο μερών.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ.Δούκας Παλαιολόγος, εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια κίνηση «καλής θέλησης», αλλά σε καμμιά περίπτωση κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εκδήλωση ανοχής στην πρωτοβουλία σύστασης του Συνδέσμου. Από την άλλη  πλευρά, τα μέλη του Συνδέσμου με επικεφαλής τον Παύλο Ψωμιάδη, δεν κρύβουν την πικρία τους, αλλά και τη βαθιά ενόχλησή τους, από αυτή την εξέλιξη, με συνέπεια όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.
Οι αρχαιρεσίες για το νέο προεδρείο, ολοκληρώθηκαν με το διορισμό των επικεφαλής στις ειδικές επιτροπές της Ένωσης, ο αριθμός των οποίων συρρικνώθηκε από 11 σε 8. Πρόεδρος στην Επιτροπή Αυτοκινήτου τοποθετήθηκε ο πρώτος επιλαχών από τα μέλη του διοικητικού σμβουλίου κ. Κώστας Μπερτσιάς, στην Επιτροπή Ζωής ορίστηκε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην Επιτροπή Επικοινωνίας ο κ. Θεοδωρής Κοκκάλας, στην Επιτροπή Μεταφορών ο κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, στην Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Πέτρος Παπανικολάου, στην Επιτροπή Περιουσίας ο κ. Eric Kleijnen, ενώ εκκρεμεί η κάλυψη της θέση του

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*