Νωχελικές κινήσεις, στασιμότητα και ελλείμματα, προσπερνούν…την Εποπτική Αρχή

Συνθήκες χαλάρωσης δημιουργήθηκαν στην ασφαλιστική αγορά, μέσα από την «απενεργοποίηση» της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για δύο περίπου μήνες, λόγω της λήξης της θητείας των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η περίοδος απραξίας, επιβάρυνε το ήδη «νοσηρό» κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της αγοράς, διογκώνοντας το πρόβλημα αξιοπιστίας, σε μια περίοδο όπου ο έλεγχος για τη φερεγγυότητα του κλάδου έπρεπε να φέρνει απτά και απαιτούμενα αποτελέσματα. Το έλλειμμα εποπτείας δείχνει έτσι να τροφοδοτεί τα ελλείμματα του κλάδου και κάθε χαμένη ημέρα, δεν είναι παρά μια χαμένη ευκαιρία για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς.
 Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕΙΑ, έληξε στις 20 Δεκεμβρίου και πέρασαν δύο περίπου μήνες, χωρίς το αρμόδιο εποπτικό όργανο να έχει συγκροτηθεί­ και να λειτουργήσει για θέματα ουσίας, που σχετίζονται με την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς και όχι θέματα διαδικαστικά ή θέματα αμοιβών.
 Το δίμηνο της απραξίας, δεν ήταν μια τυχαία περίοδος. Ήταν το διάστημα, όπου η αρμόδια αρχή, θα έπρεπε να είχε κορυφώσει τον εποπτικό της ρόλο, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του ελέγχου στα αποθέματα του κλάδου αυτοκινήτου για το 2007! Έχοντας ήδη εισέλθει στο 2009, οι φάκελοι με τα αποτελέσματα του ελέγχου βρίσκονται στα συρτάρια του επόπτη και ενώ τα ελλείμματα των εταιριών έχουν κοινοποιηθεί στους μετόχους των εταιριών, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι περιορισμένες. 

Η φημολογία για έλλειμμα, που φθάνει τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ και το οποίο επιμερίζεται σε έναν αριθμό 20 περίπου εταιριών, είναι κοινός τόπος και αναπαράγεται από επίσημα χείλη, χωρίς όμως μέχρι στιγμής, ο εποπτικός φορέας να έχει αναλάβει το βάρος της υλοποίησης των αποτελεσμάτων που προέκυψαν μέσα από τους ελέγχους.

 Ο εποπτικός ρόλος δεν περιορίζεται στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας όσων εταιριών διαπιστώνεται ότι δεν καλύπτουν τα αναγκαία αποθέματα.
Περιλαμβάνει επίσης την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την ανασυγκρότηση των εταιριών, που έχουν προβλήματα στα αποθέματά τους, ακόμα και μέσα από διαδικασίες συνεννόησης με τις εταιρίες, που δηλώνουν πρόθυμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου. Η προώθηση αυτών των λύσεων, προϋποθέτει τη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι και το μόνο αρμόδιο, να σηκώνει το βάρος παρόμοιων αποφάσεων, που συχνά έχουν κόστος και απαιτούν τη συμφωνία των παραγόντων της αγοράς.
 Η αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, που ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Οικονομίας και δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομίας να διορίζει την πλειοψηφία του 7μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, ενισχύει το ρόλο της δημόσιας διοίκησης. Η αποτελεσματικότητα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μένει ωστόσο να αξιολογηθεί στην πράξη, στο βαθμό που η επιλογή και κυρίως η ενημέρωση των νέων μελών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο. 

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά τρέχουν με εξαιρετική ταχύτητα και δεν είναι τυχαίο ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται, έχουν ως βάση τα κεφαλαιακά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στον κλάδο. Ήδη η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, έχει στα χέρια της και το αίτημα για τη συγχώνευση των εταιριών Υδρόγειος και Ευρωπαϊκή Πρόνοια, αλλά και το παρόμοιο αίτημα από το χρηματοπιστωτικό όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη για την εξαγορά του 100% των εταιριών General Union και του 90% της General Trust. 

Ανοιχτό για τρεις περίπου μήνες είναι και το θέμα της EOS Ασφαλιστικής, η περιουσία της οποίας είναι σε δέσμευση, από τις 24 Νοεμβρίου. Οι ημερομηνίες μετρούν ήδη αντίστροφα, καθώς το αρμόδιο εποπτικό όργανο, θα πρέπει να έχει γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά στις δύο υποψήφιες συνενώσεις, εντός τριών μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

 Το πρόβλημα, δεν εξαντλείται φυσικά στις προθεσμίες. Αφορά κυρίως το γεγονός ότι, θα πρέπει να απαντηθεί συνδυαστικά με την υποχρέωση γενναίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από την πλευρά των βασικών μετόχων των εν λόγω εταιριών, προκειμένου να καλυφθεί το περιθώριο φερεγγυότητας.
 Την ίδια στιγμή που η κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας για τη χρήση του 2007, ­είναι σε πλήρη εκκρεμότητα, οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιριών διογκώνονται μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερο. Ήδη μετρά αντίστροφα η προθεσμία για την κάλυψη του 40% του πρόσθετου ελλείμματος, που έχει υπολογιστεί μέσα από τη νέα απόφαση για τα αποθέματα στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, ενώ η πτώση των τιμών σε μετοχές και ομόλογα, δημιουργεί νέες «τρύπες» στην καθαρή θέση των εταιριών. Το έλλειμμα των 500 εκατ. ευρώ, που επισήμως φαίνεται να έχει καταλογιστεί με βάση τα στοιχεία του 2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*