N. Jeanmart, Insurance Europe: Ερχονται αλλαγές στο αυτοκίνητο

της Ελενας Ερμείδου

Τρια πολύ σημαντικά ερωτήματα έθεσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση του Αυτοκινήτου και τις Τεχνολογικές Εξελίξεις ο κος Nicolas Jeanmart Head of Personal Insurance, General Insurance & Macroeconomics, στην Insurance Europe.

  • Ποιος θα έχει την ευθύνη για τα ατυχήματα και τις ζημιές που θα συμβαίνουν στα αυτοματοποιημένα οχήματα
  • Τι είδους ασφάλιση θα προσφέρεται στις κατηγορίες των οχημάτων
  • Σε τι βαθμό θα υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται από τους μηχανισμούς λειτουργίας αυτοματοποιημένων οχημάτων και από ποιους ή ποια σχήματα

Ο κος Nicolas Jeanmart παρέθεσε κατά την ομιλία του πέντε κατηγορίες οχημάτων.

  • Τα οχήματα που δεν έχουν καμία αυτοματοποίηση
  • Τα υποβοηθούμενα οχήματα
  • Τα οχήματα με μερική αυτοματοποίηση
  • Τα οχήματα υψηλής αυτοματοποίησης
  • Τα πλήρη αυτοματοποιημένα οχήματα

Από ραγδαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στο αυτοκίνητο τόνισε ότι θα έχουμε αύξηση των ζημιών με λιγότερο κόστος, ενώ το κόστος του ατομικού ατυχήματος θα είναι πολύ υψηλότερο. Στο πλαίσιο αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητούνται πολιτικές οι οποίες θα επιτρέπουν  λεπτομερή πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται από τα αυτοματοποιημένα οχήματα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με τους κατασκευαστές μεταξύ άλλων να αρνούνται να δώσουν πρόσβαση σε άλλους εκτός αυτών.

Κάποιες λύσεις συμπλήρωσε μπορούν να δοθούν από τα Μαύρα Κουτιά και τα συστήματα Interface.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος ενημέρωσε ότι σε κοινοτικό επίπεδο μελετώνται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο, τέτοιες που να επιτρέπουν τον συγκερασμό των δεδομένων.

Η νέα μορφή οδήγησης επίσης εγείρει ερωτηματικά ως προς το τι είδους ασφάλιση θα πρέπει να προσφέρεται, ποιος θα έχει την ευθύνη των ατυχημάτων και των ζημιών.

Σε όλα αυτά προστίθενται και ο κίνδυνοι του κυβερνοχώρου. Ζημιές μπορεί να υπάρχουν και μάλιστα μεγάλης έκτασης από δολιοφθορές.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*