Βρέθηκε «κλειδί» για τις μεταστάσεις στον καρκίνο του μαστού

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν το “κλειδί” για τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για ένα αμινοξύ, την ασπαραγίνη, που μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ικανότητα του καρκίνου του μαστού να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος!

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού δεν πεθαίνουν από τον αρχικό όγκο, αλλά από τις μεταστάσεις. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη και μπορεί να συμβάλει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών, που είναι δυνατόν να μειώσουν τους θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα έχει γίνει από επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Cambridge και τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Naturehttps://www.nature.com/articles/nature25465. Ανάμεσά τους είναι και δύο Έλληνες, οι Γιώργος Πουλογιάννης και Ευαγγελία Παπαχρήστου.

Η ασπαραγίνη οφείλει την ονομασία του στα σπαράγγια, στα οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχει ακόμη σε πουλερικάθαλασσινά και ολλά άλλα τρόφιμα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ουσία αυτή παίζει ρόλο στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να εξαπλώνονται στο σώμα.

Η έρευνα αφορούσε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία όταν έκαναν κανονική διατροφή, ο όγκος εξαπλωνόταν γρήγορα σε όλο το σώμα. Τα ποντίκια όμως που έκαναν διατροφή χαμηλή σε ασπαραγίνη ή έπαιρναν φάρμακα για να την αναστείλουν, τότε τα καρκινικά κύτταρα δυσκολεύονταν να επεκταθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*