Ο «Δούκας» της αγοράς δυνητικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων Του Γιάννη Βερμισσώ

Δεμένος με την ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, και με πολλά έτη ενεργητικής παρουσίας στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας, ο κ. Δούκας Παλαιολόγος αποτελεί σήμερα αναμφισβήτητα ένα γνήσιο «Δούκα» του κλάδου.
Προέρχεται από επιχειρηματικό «τζάκι» και το δείχνει στην αύρα του η οποία διακρίνεται από ευγένεια, «λιτότητα» συμπεριφοράς, και συγκρατημένη εξωστρέφεια. Η ζωή του άρρηκτα δεμένη με τις επιχειρήσεις μέσω των οποίων αναδείχθηκε όχι μόνο από το πώς τις δημιούργησε και τις ανέπτυξε αλλά και από το πώς άνευ συναισθηματισμών τις παρέδωσε σε άλλα χέρια τη σωστή χρονική στιγμή, δείχνοντας ότι μπορεί να διακρίνει εγκαίρως το πότε και πώς θα κάνει τον σωστό ελιγμό.
Η εξέλιξή του δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι τυχαία. Η ζωή, του έδειξε το δρόμο που θα τραβούσε από τα πρώτα του χρόνια.
Γεννήθηκε στην Αίγυπτο, και μεγάλωνε σε οικογενειακό περιβάλλον που αναπτύσσονταν στις ασφάλειες καθώς ο παππούς του πρώτος και εν συνεχεία ο πατέρας του είχαν ανοίξει και λειτουργούσαν εκεί οργανωμένο και μεγάλο σε μέγεθος για την εποχή γραφείο το οποίο εκπροσωπούσε ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. Δε θα μπορούσε εύκολα να παρεκκλίνει της πορείας.Ηταν ακόμα στην Αίγυπτο όταν ο γονιός του ο Γιάννης Παλαιολόγος του έλεγε ότι «είσαι καταδικασμένος να γίνεις ασφαλιστής» γνωρίζοντας ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά αλλά αγνοώντας ότι η ανάπτυξη του γυιού του θα γίνονταν σε άλλη χώρα. Οι συνθήκες ανάγκασαν την οικογένεια να φύγει από τη χώρα που ζούσε, που ήξερε καλά, και τους παρείχε τα εχέγγυα της εξέλιξης επάνω στον δρόμο που είχαν ανοίξει. Επρόκειτο για συγκλονιστική αλλαγή που όμως οι οικογένεια Παλαιολόγου την αξιοποίησε ακολουθώντας την πεπατημένη.
 Ηταν κάπου στο 1962 όπου άνοιξαν και πάλι ένα γραφείο εκπροσώπησης αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιριών. Πέρασαν μερικά χρόνια ώσπου ο νεαρός τότε Δούκας με νομικές σπουδές, μεταπτυχιακή κατάρτιση στην Αγγλία, όρεξη για δουλειά και πολλές ιδέες αποφάσισε να μπεί στην οικογενειακή επιχείρηση κάπου στις αρχές του 1974.
Σε συνεργασία με τον πατέρα του, αποφάσισε να πάει σε κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι τότε γνώριζαν. Οι δυνατότητές του γραφείου εκπροσώπησης ξένων ασφαλιστικών εταιριών να αναπτυχθεί ήταν περιορισμένες.
 Ετσι και έγινε η αρχή. Ιδρύθηκε η ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια μπήκε σε ένα τομέα αιχμής: τις ασφάλειες ζωής. Η συνέχεια επιβεβαίωσε την απόφαση. Ηλθαν συμβόλαια, ασφάλιστρα, κέρδη, ανάπτυξη. Οι βάσεις είχαν μπει, το τρένο δεν σταματούσε. Το επόμενο βήμα ήταν τα Αμοιβαία Κεφάλαια όπου σε συνεργασία με την MIDLAND δημιουργήθηκε η Midland- Ελληνοβρετανική. Σύντομα τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται «μικρά» διότι τα βήματα είχαν γίνει, η επιβεβαίωση είχε επιτευχθεί. Ο Δούκας Παλαιολόγος άρχισε να αναζητεί διεξόδους για να τροφοδοτήσει τις επιχειρηματικές τους σκέψεις. Ενα νέο πεδίο δραστηριότητας έξω από τις ασφάλειες και τα χρηματοοικονομικά φάνταζε ως πρόκληση.
Ετσι και μαζί με την οικογένεια Μαρινόπουλου το 1993 ο κ. Παλαιολόγος εισέρχεται στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας δημιουργώντας την εταιρία PALMAFON.
 Aκολούθησε ακόμα ένα βήμα: η συνεργασία της εταιρίας με την Q –PHONE του κ. Φέσσα, μιά κίνηση που έφερε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του μεγαλύτερου service provider της PANAFON. Η εποχή ήταν κατάλληλη για μιά ακόμη κίνηση. Το 1999 η εταιρία εισήχθη με την επωνυμία UNIFON στο Χρηματιστήριο.
Ωστόσο εκεί φάνηκε πώς οι προκλήσεις της νέας δραστηριότητας, ή ίσως και οι προοπτικές της, ή και άλλοι λόγοι, να μην απορροφούν το ενδιαφέρον του κ. Παλαιολόγου και των άλλων εταίρων οπότε και αποφασίστηκε να εγκαταλείψουν την εταιρία τους την οποία και απορρόφησε η Panafon.
Αμεσα έγινε και η επιστροφή στις «ρίζες» με την Ελληνοβρεταννική να απορροφά όλη την επιχειρηματική ενέργεια του κ. Παλαιολόγου αλλά κάτω από διαφορετικές σκέψεις σε σχέση με το παρελθόν. Η συνεργασία με μια τράπεζα θα έδινε άλλα «φτερά» στην εταιρία και έτσι και έγινε. Το 1999 η ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ συγχωνεύεται με την ασφαλιστική εταιρία της ALPHA BANK αποκτώντας πρόσβαση στην αγορά των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.
 Η συνεργασία με την Alpha έφερε το τέλος σε μια άλλη μακρόχρονη σχέση της εταιρίας του καθώς έδωσε στην MIDLAND τη δραστηριότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
 Πέντε χρόνια ο κ. Παλαιολόγος κρατούσε το τιμόνι της νέας εταιρίας έχοντας μερίδιο 30% αλλά τελικώς το 2004 πουλά τις μετοχές του και αποχωρεί διότι τα επιχειρηματικά σχέδια των εταίρων ήταν διαφορετικά.
 Ηταν μια δύσκολη εποχή καθώς μετά από 30 χρόνια έφυγε απ΄όλα όσα ασχολούνταν καθημερινά, αγαπούσε, και του έδιναν την αίσθηση της δημιουργίας.
 Πολύ σύντομα όμως ανοίχτηκε μια νέα πρόκληση. Ήλθε η πρόταση να αναλάβει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το τιμόνι της μεγαλύτερης εταιρίας της αγοράς, της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.
 Τα χρόνια στην Εθνική περνούν μέσα από κύματα. Ο πρώτος στόχος ήταν το άνοιγμα της ασφαλιστικής στα Βαλκάνια, και το πέρασμά της σε κερδοφορία, στοιχείο που θα αξιοποιούσε η Τράπεζα. Μετά ήλθε η απόφαση της τράπεζας να βάλει στρατηγικό εταίρο στην Εθνική Ασφαλιστική δημιουργώντας σαφώς νέα δεδομένα για τον κ. Παλαιολόγο. Κατόπιν ήλθε η ματαίωση. Και σήμερα εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Δούκας Παλαιολόγος αναζητά νέες διεξόδους για την εταιρία η οποία συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της.
 Με αυτή την πρόκληση στα χέρια του, και με περισσότερα από 40 χρόνια αδιάλειπτης δραστηριότητάς του στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*