Απογοητευμένοι από τους σχεδιασμούς στην ΠΦΥ οι γενικοί γιατροί

Τη βαθιά απογοήτευσή τους για την αντίδραση του ΕΟΠΥΥ στην απόρριψη – ουσιαστικά – της προτεινόμενης σύμβασης από το ιατρικό σώμα, εκφράζουν οι γενικοί γιατροί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις 31 Ιανουαρίου οπότε και εξέπεμψε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόλις 850 γιατροί σε σύνολο 2.150 θέσεων. Το “ναυάγιο” των κυβερνητικών σχεδίων για την ΠΦΥ είχε προβλέψει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) με παρέμβασή της.

Ακολούθησε τροποποιημένη πρόσκληση, η οποία όμως δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις του κλάδου προκειμένου να καταστήσει τους όρους της σύμβασης περισσότερο ελκυστικούς για τους γιατρούς. Επιπλέον, άνοιξε τη σύμβαση σε γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, που διαθέτουν μόνο πιστοποίηση γενικής ιατρικής και όχι τίτλο ειδικότητας. Αλλαγή η οποία αποτελεί casus belli για τον κλάδο που απειλεί με προσφυγή ακύρωσης.

“Δυστυχώς το όραμα για δυνατή και ποιοτική ΠΦΥ δεν μπορεί να στηριχτεί, ούτε σε γιατρούς που μπαίνουν με μισή καρδιά στο σύστημα- το Πορτογαλικό μοντέλο στην ΠΦΥ, που τουλάχιστον αρχικά σας γοήτευσε και αποτέλεσε το πρότυπο για την δική σας μεταρρύθμιση, ανάμεσα στους κύριους στόχους του είχε την αύξηση της ικανοποίησης των επαγγελματιών υγείας, ούτε σε κουρασμένα παλικάρια- ειδικά όταν ευαγγελιζόσαστε αλλαγή κουλτούρας, ούτε φυσικά σε γιατρούς χωρίς ειδική εκπαίδευση…” σχολιάζει η ηγεσία της ΕΛΕΓΕΙΑ.

Απευθύνει έκκληση, παράλληλα, στην πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει έστω και τώρα τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει και οι οποίες αφορούν: στο ύψος της αποζημίωσης, στην πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των εργοδοτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, στην ειδική μέριμνα για τις κατ’ οίκον επισκέψεις, στην πριμοδότηση των νέων γιατρών. Ζητά, επίσης, την αποσαφήνιση όλων των όρων της σύμβασης, καθώς συνεχίζει να διαπιστώνει “γκρίζα” σημεία.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*