Willis Tower Watson: Χρονιά ανάπτυξης και το 2018 για τα εναλλακτικά κεφάλαια (ILS)

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει και φέτος ο κλάδος των λεγόμενων χρεογράφων συνδεδεμένων με ασφαλίσεις (Insurance Linked Securities ή ILS, γνωστών και ως εναλλακτικών κεφαλαίων), καθώς η αγορά ανακάμπτει από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2017, αντικαθιστά τα “χαμένα” κεφάλαια και καταγράφει αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τα προϊόντα ILS.

Αυτά είναι τα βασικά υμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης για την αγορά ILS που δημοσιοποίησε η  Willis Towers Watson Securities,  ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της μεγάλης μεσιτικής εταιρείας Willis Towers Watson. “Δεν βλέπουμε τέλος στην αναπτυξιακή πορεία των ILS…Το σήμα που δίνει η αγορά είναι “ανοίξαμε και σας  περιμένουμε”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Bill Dublinsky, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής του κλάδου ILS της Willis Towers Watson Securities.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το 2018 θα είναι έτος σκληρής μάχης για μερίδια αγοράς μεταξύ των παραδοσιακών αντασφαλιστικών ομίλων από τη μια και των επενδυτών ILS από την άλλη, καθώς και οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν να προασπίσουν τις θέσεις τους και να πιέσουν για αυξήσεις επιτοκίων, επιχειρώντας παράλληλα να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους.

Παρότι οι  ζημίες από φυσικές καταστροφές πέρυσι ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ (με αποτέλεσμα οι επενδυτές που είχαν αγοράσει ILS για να αντισταθμίσουν τον σχετικό κίνδυνο να γράψουν απώλειες), εντούτοις τα εναλλακτικά κεφάλαια έχουν επικεντρωθεί τόσο στην προοπτική για καλύτερα risk spreads βραχυπρόθεσμα, όσο και στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για συνεργασίες με ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες με στόχο την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την έκθεση της WTW Securities, το 2017 ήταν έτος ρεκόρ και για την αγορά ILS, αφου η έκδοση σχετικών τίτλων (εκτός του κλάδου ζωής) συνέχισε να αυξάνεται, με το ύψος των νέων τίτλων να αγγίζει τα 10 δισ. δολ.  Τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε ILS ανήλθαν σε 88 δισ. δολ. στο τέλος Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το 2016. Το δ’ τρίμηνο του 2017 (κατά το οποίο εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες  Harvey, Irma και Maria, οι σεισμοί στο Μεξικό κλπ.)  καταγράφηκαν μεγάλες απώλειες σε όλους τους τίτλους ILS, με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημίες ύψους 630 εκατ. δολ. Αυτές ωστόσο “αντισταθμίστηκαν” από την έκδοση νέων τίτλων ύψους 1,3 δισ. δολ. την ίδια περίοδο, μέσω πέντε εκδόσεων. Η Covea Mutual Insurance Group και η Validus Holdings (που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την AIG) μπήκαν στο χορό των εκδόσεων ILS, μέσω των τίτλων Hexagon Re και Tailwind Re 2017-1 αντίστοιχα.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*