Με αναιμική ανάπτυξη και το 2018, προβλέπει το ΙΟΒΕ

“Θα γράφει 2 , ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας … αλλά το 2018”. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ  προβλέπεται συνέχιση της περυσινής ώθησης στην εγχώρια οικονομία από τις εξαγωγές (+7,0%) και ελαφρώς μικρότερη συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), που θα προέλθουν από επιτάχυνση ΠΔΕ, σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα φτάσει το +2,1%.

Η ανεργία σύμφωνα με το ΙΟΒΕ θα σημειώσει περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2018, από νέα διεύρυνση της απασχόλησης στους εξωστρεφείς τομείς οι οποίοι συνέβαλαν και πέρυσι στην πτώση της. Επίσης μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση από τον κατασκευαστικό τομέα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, νέες οικοδομές). Διεύρυνση της απασχόλησης, μόνιμης και προσωρινής, στο δημόσιο τομέα. Εκτιμά στην περιοχή του 20% την ανεργία το 2018, ίσως ελαφρώς χαμηλότερα.

Για το τραπεζικό σύστημα εκτιμά συνέχιση της σταδιακής αποκατάστασης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, με σημαντικές προκλήσεις να παραμένουν το 2018. Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε σε πτωτική τροχιά το 2017, αν και με φθίνοντα ρυθμό, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση του stress test των τραπεζών και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του και την περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*