Αποσύρονται 240 φθηνά φάρμακα από την αγορά

 Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι ασθενείς πληρώνουν ακριβά το «ματωμένο πλεόνασμα» του ΕΦΚΑ. Φθηνά, καταξιωμένα και αποτελεσματικά φάρμακα αποσύρονται από την ελληνική αγορά.  Απελπισμένοι ασθενείς αναζητούν νέες θεραπείες οι οποίες –συμπτωματικά- κοστίζουν περισσότερο, επιβαρύνοντας όχι μόνον τον προϋπολογισμό αλλά και το πορτοφόλι των οικογενειών…

Το μοντέλο των συνεχών ανατιμολογήσεων, οι οριζόντιες αυθαίρετες μειώσεις τιμών και η ανακατανομή των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebates και clawbacks) έχουν προκαλέσει ένα χάος στην αγορά φαρμάκου. Οι εταιρείες δεν έχουν συμφέρον να εισάγουν ή να παράγουν φάρμακα τα οποία υποχρεούνται τελικώς να πουλήσουν κάτω από το κόστος.

Οι ασθενείς αναζητούν θεραπείες και τελικά εισάγονται στην αγορά νεώτερα φάρμακα που προφανώς κοστίζουν ακριβότερα τόσο στα Ασφαλιστικά Ταμεία (όταν καλύπτουν τις θεραπείες) όσο και στους ίδιους τους ασθενείς.

  • Το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρίες διαμαρτύρονται ότι πλήρωσαν περίπου 1 δις Ευρώ σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebates & clawbacks). Αυτό σημαίνει ότι έχουν συνεισφέρει στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με ποσοστό 27,3%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8,6%. Δηλαδή στην Ελλάδα το μοντέλο των ανατιμολογήσεων επιβάρυνε τις εταιρείες 3 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα το 2017.  Το αντίστοιχο ποσό των υποχρεωτικών εκπτώσεων, των επιστροφών και των υποχρεωτικών συμψηφισμών σκαρφάλωσε στο 1,2167 δις Ευρώ. Με απλά λόγια η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών ανέβηκε στο 32%.

Το Υπουργείο Υγείας για να εξυπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο του «πλεονασματικού ΕΦΚΑ» περιορίζεται σε φοροεισπρακτικά μέτρα και όχι σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

  • Δεν ελέγχει τη σπατάλη και τα άλλα κέντρα κόστους (το φάρμακο αποτελεί μόνο το 15% των συνολικών δαπανών για την υγεία – το 85% παραμένει άθικτο).

 Τα μέτρα που ψηφίζει το δίδυμο Ξανθού-Πολλάκη, είναι προφανώς αναποτελεσματικά. Η δαπάνη όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά παραμένει έξω από κάθε έλεγχο.

Κατά καιρούς θεσμοθετούνται διάφορες «νέες πολιτικές στον χώρο της υγείας» χωρίς διαβούλευση με τους παράγοντες της αγοράς και –το χειρότερο- με αναδρομική ισχύ.

 Στην Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, τουλάχιστον 737 off patent προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων της Ευρώπης.
  • Άμεσο αποτέλεσμα ήταν η  απόσυρση 240 φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες.

Η διαδικασία τιμολόγησης νέων προϊόντων γίνεται 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις 2 φορές το χρόνο, ενώ από φέτος γίνεται τιμολόγηση για τα  Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα επίσης 2 φορές το χρόνο.

Με την τελευταία ανατιμολόγηση, φθηνά και γνωστά γενόσημα φάρμακα των 2 και 3 ευρώ, μειώθηκαν ακόμη και κατά 70%, ενώ το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 29%.

Όλο και περισσότερα φθηνά γενόσημα φάρμακα εξαφανίζονται από την ελληνική αγορά, καθώς οι συνεχείς μειώσεις τιμών καθιστούν την κυκλοφορία τους μάλλον ασύμφορη. Οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους το κόστος της υγείας τους.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων τουλάχιστον στο 40% τους επόμενους μήνες.

 

Χώρα

Σύνολο Rebate &Clawback

Συνεισφορά φαρμακοβιομηχανίας σε  % της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης

Γερμανία

5.559

13,3%

Γαλλία

1.637

6,0%

Ιταλία

1.401

7,4%

Μέσος Όρος

1.168

8,6%

Ελλάδα

946

27,3%

Ισπανία

500

3,1%

Ρουμανία

243

7,8%

Πορτογαλία

161

6,6%

Ιρλανδία

51

2,9%

Σουηδία

16

0,8%

Ολλανδία

0,0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*