H AIG εξαγοράζει την Validus έναντι 5,6 δισ. δολ 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το πρώτο μεγάλο deal εξαγορών και συγχωνεύσεων στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά για το 2018 είναι γεγονός: Η AIG ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% της Validus Holdings, ομίλου με έδρα τις Βερμούδες που παρέχει (αντ)ασφαλιστικές υπηρεσίες καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης ενεργητικού. Το τίμημα της συναλλαγής είναι 5,6 δις. δολ. και θα καταβληθεί σε μετρητά.

Το deal ενισχύει τον βραχίονα γενικών ασφαλίσεων της AIG προσθέτοντας μια αντασφαλιστική πλατφόρμα, έναν διαχειριστή ενεργητικού εναλλακτικών ασφαλιστικών κεφαλαίων (Insurance-Linked Securities-ILS) και παρουσία στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου-μεταξύ άλλων.

«Η Validus αποτελεί εξαιρετική επιλογή από στρατηγικής πλευράς για την AIG, καθώς φέρνει νέες δραστηριότητες και δυνατότητες στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων, διευρύνει τον «πάγκο» της διοικητικής μας ομάδας και εμβαθύνει την τεχνογνωσία μας στην ανάληψη κινδύνων (underwriting)», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Brian Duperreault. «Με δεδομένη την διεθνή μας εμβέλεια και την ευρωστία του ισολογισμού μας, είμαι πεπεισμένος ότι η Validus θα ευημερήσει εντός της AIG και θα ενισχύσει την ικανότητα της τελευταίας για κερδοφόρα ανάπτυξη καθώς λαμβάνει θέση για τις προκλήσεις του μέλλοντος».

«Θεωρούμε ότι η συναλλαγή αυτή δημιουργεί αξία για τους μετόχους μας και αντανακλά την ισχύ της εταιρείας μας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ed Noonan, διευθύνων σύμβουλος της Validus.

Η εξαγορά της Validus Holdings  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του κεντρικού στόχου της AIG για κερδοφόρα ανάπτυξη, καθώς ο όμιλος έχει υπό την ομπρέλα του σειρά ελκυστικών εταιρειών που επικεντρώνονται σε εξειδικευμένα προϊόντα και συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, η AIG αποκτά –μεταξύ άλλων- την Validus Re, αντασφαλιστική εταιρεία με εξειδίκευση στους κλάδους περιουσίας, τις ναυτασφαλίσεις και τις εξατομικευμένες αντασφαλίσεις, η οποία φέρνει βαθιές σχέσεις με μεσίτες και πελάτες. Η AlphaCat  διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,2 δις. δις. για λογαριασμό πελατών μέσω τοποθετήσεων σε προϊόντα ILS. H Τalbot είναι συνδικάτο των Lloyd’s του Λονδίνου που εξειδικεύεται στις βραχυχρόνιες εξειδικευμένες καλύψεις. Οι προσθήκες αυτές θα διευρύνουν την τεχνογνωσία της AIG στο technical underwriting και θα της δώσουν πρόσβαση στα δίκτυα διανομής της μεγαλύτερης αγοράς εξειδικευμένων ασφαλειών στον κόσμο. Οι μεσίτες και οι πελάτες της Talbot θα επωφεληθούν από την πλήρη γκάμα των δυνατοτήτων της AIG που την έχουν καταστήσει παγκόσμια leader, αποκτώντας παράλληλα πρόσβαση σε νέες λύσεις εντός και εκτός της αγοράς των Lloyd’s. Στα χέρια της AIG περνάνε επίσης η Western World καθώς και η Crop Risk Services που δραστηριοποιείται στον κλάδο ασφάλισης σοδειών της Β. Αμερικής.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε ομόφωνα από τα ΔΣ των AIG και Validus και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, υπό την αίρεση της αποδοχής του από τους μετόχους της Validus και της λήψης των εγκρίσεων των αρμοδίων εποπτικών αρχών.

H συμφωνία επισφραγίζει την αλλαγή πλεύσης του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού που ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των εξαγορών μετά από σειρά ετών όπου η ΑΙG συρρίκνωνε το ενεργητικό της (που διαμορφώθηκε στα 500 δις. δολάρια τον Ιούνιο του 2017 ενώ υπερέβαινε το 1 τρις. δολ. στο τέλος του 2007) και πουλούσε δραστηριότητές της για να γίνει μικρότερη και απλούστερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*