Τι δηλώνει ο Γ. Καντώρος για την οικονομία για το 2018

της Έλενας Ερμείδου

Θετικούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία  βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Interamerican,  ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση δήλωσε αισιόδοξος και ότι το έτος  2018 θα πάει καλύτερα από το 2017, έχοντας λάβει υπ’ όψιν του τα τελευταία θετικά μηνύματα  που θέλουν την Ελλάδα να έχει κάνει ένα βήμα προς την έξοδο της από την κρίση που έχει διαρκέσει περί τα 10 χρόνια και παρατηρώντας φυσικά τις δηλώσεις των όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και τις αγορές.

Η Ελλάδα όντως έχει κάνει ένα βήμα προς την ανάπτυξη, επανήλθε στα επίπεδα σχεδόν του 2014, μετά τις επιλογές της κυβέρνησης που την οδηγούσε ακόμα και στην έξοδο από το ευρώ.

Επονται πολλά ακόμα ώστε να βγει στις αγορές και η χώρα να γίνει επενδυτικός προορισμός. Ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς για την πλήρη ανάκαμψη της χώρας από την κρίση και την ομαλοποίηση της οικονομίας της.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επανέλθει σοβαρά στον επενδυτικό χάρτη, αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, σταθερό νομοθετικό πλαίσιο και φορολογικό και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Μέχρι και σήμερα το κράτος επιλέγει να αυξάνει την φορολογία αντί να επιχειρεί να κάνει ανάπτυξη.

Επίσης απαιτείται η επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και αυτό θα γίνει με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών.

Απαιτούνται επίσης πολλές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης για να βγει στις αγορές.

Και φυσικά όχι με λύσεις στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση, υποτίθεται με στόχο να δείξει κοινωνικά ευαίσθητη. Η άκριτη παροχή επιδομάτων εξυπηρετεί σκοπιμότητες αλλά προκαλεί σειρά στρεβλώσεων θίγοντας τα συμφέροντα όλων. Όταν μάλιστα υπάρχει ένα ασφαλιστικό «καταστροφή» και αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν εργαζόμενοι, εργοδότες, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*