Τα παγκόσμια αντασφαλιστικά συνέδρια (Μέρος β΄)

Μπάντεν-Μπάντεν 2017: Βρείτε καλύτερους τρόπους να κάνετε τη δουλειά σας

της Έλενας Ερμείδου

Το επίκεντρο του συνεδρίου στο Μπάντεν-Μπάντεν 2017 ήταν το “disruption”, πέραν των φυσικών καταστροφών, θέμα το οποίο είχε θέσει, άλλωστε, ο CEO της Munich Re.

Αντιμέτωπος με νέα δεδομένα –παρόμοια με αυτά που συνέβησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001– έχει έρθει ο κλάδος, ο οποίος καλείται να ρυθμίσει τις τιμές και το capacity δίνοντας λύση στις νέες ανάγκες, όπως ακούστηκε από τις εταιρείες Guy Carpenter & Company LLC, Marsh, Munich Re, με την SCOR να δηλώνει ότι δεν είναι λύση η έκδοση νέων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Guy Carpenter, “disruption” σημαίνει διάσπαση ή κάτι που προκαλεί διακοπή ενός συμβάντος, μιας δραστηριότητας ή μιας διαδικασίας. Ο κλάδος διαταράσσεται από πολλές πλευρές, όμως αυτό δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο. Κι ενώ η «διαταραχή» στον κλάδο δεν αποτελεί κάποια νέα εξέλιξη, ο ρυθμός διαφέρει από το παρελθόν. Έχει φτάσει, ωστόσο, η στιγμή που η αγορά αναμένει να δει σε ποιον βαθμό και τι είδους κεφάλαια θα είναι αυτά που θα μπουν στην αγορά μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Ο εξορθολογισμός του capacity και οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι λύση, τόνισε ο πρόεδρος της Guy Carpenter, προειδοποιώντας πως οι αντασφαλιστές που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά θα πρέπει να βρουν καλύτερους τρόπους για να κάνουν τη δουλειά τους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η χρήση της πληροφορίας και η ανάλυση των δεδομένων.

Για τη Munich Re, οι νέοι κίνδυνοι τώρα κατανοούνται. Ο τελευταίος είναι πεπεισμένος ότι η αγορά θα βρει τον δρόμο, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των ημερών. Οι αναλύσεις δεδομένων και η τεχνολογία –όπως τα ρομπότ– κάνουν την κοινωνία πιο σύνθεση. Όπως τονίζει, αυτοί που θα κάνουν καλή, σωστή χρήση θα αναπτυχθούν στην αγορά και θα αυξήσουν τα μερίδιά τους. Προσθέτει επίσης ότι η (αντ)ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο οικοσύστημα, να προσφέρει συστήματα λύσεων, και όχι μεμονωμένα νέα προϊόντα.

SCOR: Να διαχειριστούν το παγκόσμιο ρίσκο οι αντασφαλιστές

Ριζική ανανέωση των αντασφαλιστών ζήτησε ο επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης της SCOR Global P&C. Διατύπωσε, χαρακτηριστικά, ότι οι αντασφαλιστές μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν «διαταραχή» επανεφευρίσκοντας την εμπειρία του πελάτη. Οι αντασφαλιστές –συμπλήρωσε– θα πρέπει να διαχειριστούν την παγκόσμια συσσώρευση του ρίσκου, κάτι που απαιτεί εξειδίκευση και οικονομίες κλίμακας ανά επιχείρηση και ανά γεωγραφική περιοχή, και όλα αυτά προς όφελος των μεσιτών αντασφαλίσεων και του πελάτη.

MGA Investments at Lloyd’s: Η καινοτομία και η τεχνολογία δεν πουλούν από μόνες τους

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά το πρόβλημα της αντίληψης και της ικανότητας για επικοινωνία. Για όλους, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην καινοτομία και στην τεχνολογία και στο πώς ένα προϊόν θα «κουμπώσει» με αυτή. Ωστόσο, δεν διακρίνεται καμία πρωτοβουλία όσον αφορά το πώς ο κλάδος μπορεί να σταθεί καλύτερα στην αγορά και πώς μπορεί να πλησιάσει πραγματικά και να πουλήσει στον πελάτη του. Οι άνθρωποι αναλύουν τα ΙΤ συστήματα, τα προϊόντα και την τεχνολογία, αλλά λίγοι μιλούν για το πώς θα λύσουν τα προβλήματα επικοινωνίας και θα πουλήσουν καλύτερα.

Μέρος του προβλήματος, επισημαίνει η MGA, είναι και το γεγονός ότι ο κλάδος ασφαλειών δεν διαθέτει καλές δημόσιες σχέσεις. Απαιτείται άνοιγμα προς την κοινωνία, «κανείς δεν ξυπνά να πει “πάω τώρα να αγοράσω ασφάλεια”».

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων είναι ο κλάδος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ωστόσο, είναι τόσο «τεμαχισμένος» και εμφανίζει τέτοια ανταγωνιστικότητα, που αυτό είναι δύσκολο. Θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδιά του.

Ευθυγραμμισμένη με τις απόψεις αυτές είναι και η XL Catlin, η οποία δήλωσε ότι ο κλάδος ασφαλειών θα πρέπει να βρει τρόπους ειλικρινούς επικοινωνίας. Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τους (αντ)αφαλιστές και με άλλους φορείς, όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Barbican Insurance Group: Αλλάζει η τιμολόγηση του τρομοκρατικού ρίσκου

Σε αντίθεση με τον όγκο των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, που θα καθορίσουν τα τιμολόγια της κάθε γεωγραφικής περιοχής από το ρίσκο της τρομοκρατίας, δεν θα εξαιρεθούν γεωγραφικές περιοχές, το οποίο σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών των αντασφαλίστρων φαίνεται να είναι σχεδόν ενιαίες για όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με την Barbican Insurance Group, η σημαντικότερη τάση στις αντασφάλειες σχετίζεται με την τρομοκρατία, καθώς οι καλύψεις αγοράζονται συνολικά, και όχι μέσω μεμονωμένων προγραμμάτων.

Αν και ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας δεν είναι μεγάλος, θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές για τρομοκρατικές καλύψεις, ακόμη και για περιοχές που δεν έγραψαν ζημιές.

Hannover Re: Μεγάλη ευκαιρία οι φυσικές καταστροφές

Μεγάλη ευκαιρία για αυξήσεις στις τιμές των αντασφαλίστρων είναι τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών για τη Hannover Re. Η εταιρεία δηλώνει ότι θα εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες στις περιοχές και ότι αναμένει αυξήσεις στα αντασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων –όμως στις περιοχές στις οποίες συνέβησαν οι καταστροφές.

Γιατί υπάρχει «κενό» στις ασφάλειες

Σε δύο λόγους οφείλονται τα «κενά» που παρατηρούνται στις ασφαλιστικές καλύψεις σύμφωνα με την Aon. Ο πρώτος λόγος αφορά στον σχεδιασμό του προϊόντος, περιλαμβανομένης και της τιμής, και ο δεύτερος αφορά στη δομή της αγοράς. Η χρήση του ρίσκου είναι ελλιπής, απαιτείται περισσότερη επιμόρφωση, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και καλύτερη ανάλυση. Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με νέες, προσβάσιμες λύσεις, καθώς και με την πρόσβαση σε πόρους κεφαλαίων.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance & Reinsurance Outlook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*