Τα παγκόσμια αντασφαλιστικά συνέδρια (Μέρος α΄)

Τα Cat Bonds και τα ILS θα «παίξουν μπάλα» πολύ δυνατά εκεί όπου οι παραδοσιακοί αντασφαλιστές δεν έχουν επιτύχει διαφοροποίηση. Στον «χορό» των αντασφαλιστών μπαίνουν για τον έλεγχο του κόστους διαχείρισης και την αύξηση της κερδοφορίας τους και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι τεχνολογίες blockchain και insutech.

Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να «χαθεί η μπάλα» με τις έξυπνες τεχνολογίες και την καινοτομία. Τεχνολογία και καινοτομία δεν πωλούν από μόνες τους, χρειάζονται ειλικρινείς δημόσιες σχέσεις για να αναπτυχθούν οι πωλήσεις.

της Έλενας Ερμείδου

Οι προκλήσεις του κλάδου όπως ακούστηκαν στο Μόντε Κάρλο-RVS 2017

Οι αντασφαλιστές καλούνται να συνδυάσουν τις δεξαμενές κεφαλαίων με τις δεξαμενές κινδύνων και να δώσουν λύσεις στις νέες ανάγκες των πελατών.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο είναι το να καταφέρει να δουλέψει πάνω σε νέες πλατφόρμες λογισμικού, οι οποίες θα βοηθήσουν τους αντασφαλιστές να συμμορφωθούν με το νέο εποπτικό και φορολογικό περιβάλλον, αλλά και με τις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Η σύναψη συνεργειών και η απόκτηση δικτύων, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η ικανότητα ανάλυσης των big data και ο πελάτης είναι τα κύρια συστατικά για ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η νέα τεχνολογία ανοίγει και το capacity της αγοράς και τον δρόμο για την είσοδο των εναλλακτικών αντασφαλιστών.

Προσοχή, ωστόσο, και σε αυτό που δήλωσε στο Μόντε Κάρλο ο CEO της Swiss Re: «Η καλύτερη τεχνολογία είναι η απλή τεχνολογία». Η καλύτερη απόδοση από την τεχνολογία επιτυγχάνεται μέσα από την υιοθέτηση και χρήση της απλής τεχνολογίας.

Η τεχνολογία των insurtech θα συμβάλει ώστε οι αντασφαλιστικές:

  • να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στον κίνδυνο,
  • να επιτύχουν καλύτερη τιμολόγηση,
  • να βελτιώσουν την πολιτική του underwriting,
  • να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους.

Στο Μόντε Κάρλο τέθηκε και το ερώτημα «πού θα βρίσκεται το Λονδίνο στη μετά Brexit εποχή»

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα: Το Λονδίνο χάνει την κυριαρχία του ως κέντρο του κόσμου και πόλος έλξης αντασφαλιστών. Σιγκαπούρη, Ντουμπάϊ, Βερμούδες, Ζυρίχη, Μαϊάμι και Σαγκάη είναι τα υποψήφια κέντρα αντασφαλειών και αυτά που θα πάρουν νέα μερίδια από την αναδιανομή της πίτας.

B3i: Παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στο RVS 2017

H B3i αποτελεί μια πρωτοβουλία 15 μελών από τον κλάδο των ασφαλειών, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 με στόχο να διερευνήσει τις χρήσεις της τεχνολογίας και να αναπτύξει κοινά πρότυπα για τον κλάδο.

Μέλη της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι ασφαλιστικές: Achmea, Aegon, Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich Re, RGA, SCOR, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin, Zurich Insurance Group.

Η B3i μπορεί να απλοποιήσει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των (αντ)ασφαλιστών. Παρουσιάστηκε στο Μόντε Κάρλο, ενώ, λίγο αργότερα, τον Οκτώβριο, υποδέχθηκε 23 νέους «παίκτες» της αγοράς: AIA, AIG, Aon, Chubb, Covéa, Everest Re, Gen Re, Guy Carpenter & Marsh, JLT Re, Leadway Assurance, LocalTapiola, Mapfre Re, Navigators, PartnerRe, QBE Re, SAHAM Assurance, Sava Re, Takaful Emarat, TigerRisk, Trust Re, UnipolSai, Willis Re.

(αναδημοσίευση από το Insurance & Reinsurance Outlook 2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*