Κινδυνεύει -πάλι- με λουκέτο η κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Το ίδιο φαινόμενο σχεδόν κάθε χρόνο. Στο τέλος πάντα βρίσκουν τη λύση αλλά ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός. Αν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές του αν οι Αμερικανοί γερουσιαστές δεν υιοθετήσουν απόψε έναν προσωρινό προϋπολογισμό, μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης από το πρωί του Σαββάτου και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι να τεθούν σε αναγκαστική αργία.

Βουλευτές και γερουσιαστές έχουν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, με κίνδυνο, σε διαφορετική περίπτωση, μια “παύση λειτουργίας”: το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

“Είναι πιθανόν” να υπάρξει μια τέτοια παύση λειτουργίας, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει “καταστροφική” μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις καθώς επέκρινε το σχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης ενός προγράμματος για την υγειονομική ασφάλιση άπορων παιδιών (του λεγόμενου CHIP), που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς.

Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρόταση που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*