Mετά τον Στουρνάρα, επόμενος στόχος ο Πιτσιλής

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Κυβέρνηση απεχθάνεται τις Ανεξάρτητες Αρχές. Οποιοσδήποτε φορέας δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτομάτως θεωρείται εχθρός.

Μόλις ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, τόλμησε να διατυπώσει ορισμένα λογικά ερωτήματα για τον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική στη χώρα, αποκεφαλίσθηκε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διατυπώνει με επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το παράλογο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για δήθεν «καθαρή έξοδο» στις αγορές, γι’ αυτό αποτελεί μόνιμο στόχο των επιθέσεων δολοφονίας χαρακτήρων από την κυβέρνηση και τα κόμματα που κυβερνούν.

Νέος στόχος της κυβέρνησης, είναι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής. Τα κυβερνητικά φερέφωνα κατηγορούν τον Γ. Πιτσιλή για «κοινωνική αναλγησία» γιατί εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε 1.000 κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων κάθε μέρα επειδή αυτή είναι η εντολή που της δόθηκε από την κυβέρνηση. Τώρα που με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο, οι κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι «ναι μεν θα το ψηφίσουμε αλλά εμείς δεν θέλουμε να το εφαρμόσουμε για την πρώτη κατοικία, ο Πιτσιλής όμως επιμένει».

Η «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος»

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών που εκφράζουν την «αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό ΣΔΟΕ. Το Μνημόνιο ΙΙΙ που υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προβλέπει ότι ο μηχανισμός είσπραξης δημοσίων εσόδων θα είναι ανεξάρτητος φορέας και συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για να αποκτήσει όμως ένα εργαλείο πίεσης και άσκησης ελέγχου επί των επιχειρήσεων το Υπουργείο Οικονομικών θέσπισε μια νέα Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων που θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

Λόγω Μνημονίου, η νέα αυτή Υπηρεσία δεν μπορεί να επιβάλει φόρους και πρόστιμα ούτε να παραπέμπει στη δικαιοσύνη όσους κατηγορεί για τη διάπραξη ποινικώς διωκόμενων αδικημάτων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Θα λειτουργεί σαν ένα νέο μικρό και ευέλικτο, «ΣΔΟΕ» που κάποτε αποτελούσε τρόμο και φόβο για κάθε νομοταγή και συνεπή επιχειρηματία.

Το νέο «ΣΔΟΕ» θα ονομάζεται “Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος”, θα υπάγεται απ’ ευθείας στον υπουργό Οικονομικών και για να έχει μια κάποια νομιμοποίηση θα εποπτεύεται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι 135 ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να ανακρίνουν «υπόπτους» για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, να διενεργούν έρευνες στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους, στα αρχεία, τα φορολογικά βιβλία και τα στοιχεία που τηρούν. Θα μπορούν ακόμη να αίρουν το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και να ελέγχου τις κινήσεις τους.

Η νέα “Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος”, θα «αποκαλύπτει» τους φοροφυγάδες αλλά δεν θα έχει κανένα δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους ούτε καν να ζητά την ποινική τους δίωξη. Αυτή την εξουσία την έχει αφαιρέσει από το Υπουργείο Οικονομικών το Μνημόνιο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*