Νταβός: Ο Τραμπ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Και ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Με την ανακοίνωση της πρόθεσής του να επισκεφθεί το επιφανέστερο οικονομικό φόρουμ του κόσμου, ο ιδρυτής του Κλάους Σβαμπ χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει στο άκουσμα της είδησης. Κανείς δεν πίστευε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο υπέρμαχος της πολιτικής “America first” και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου, θα επισκεπτόταν την ελβετική πόλη στις Άλπεις.

Κι όμως ο Τραμπ θα πάει στο Νταβός και όλα πλέον στρέφονται γύρω από τον 71χρονο πολιτικό. Πολιτικοί σταρ όπως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ή ο Καναδός Πρωθυπουργός Τσάστιν Τριντό θα έρθουν στο Νταβός; Θα εκφωνήσει ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Νόντι την εναρκτήρια ομιλία; Θα μιλήσει η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ή ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος VI; Όλα αυτά πλέον φαντάζουν δευτερεύοντα. Στο επίκεντρο βρίσκεται μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ. Που θα μείνει; Πόσα ελικόπτερα θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Ποιο είναι το ύψος των δαπανών για την ασφάλεια;

Δ​ιαδικτυακή πλατφόρμα κατά του Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, δια της εκπροσώπου του, δηλώνει πως χαίρεται ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή του. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πως συνάδει η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου με το μότο της διοργάνωσης που είναι “Για ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο”. Στόχος είναι να παρουσιαστούν ιδέες που θα προωθούν το ελεύθερο εμπόριο και την προστασία του κλίματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως αντιτίθεται σε αυτά. Προκρίνει μια πολιτική προστατευτισμού για τις ΗΠΑ και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποχωρεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Εν τω μεταξύ έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα με την επωνυμία “Trump not welcome” με στόχο να δηλώσει πως η συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου δεν είναι καλοδεχούμενη. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 15.000 υπογραφές.

Ο πρόεδρος πάντως του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε φαίνεται ψύχραιμος και δηλώνει πως “δεν υποχρεούμεθα να κρίνουμε τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά τον καλούμε και θα τον αφήσουμε να μας εκθέσει τις απόψεις του”. Όπως και να έχει, ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ εκπροσωπούν το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πηγή: Deutsche Welle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*