Dr. S. Sperlich, Hannover Re: Η αντασφάλιση, ο πιο ευέλικτος τρόπος κάλυψης

Συνέντευξη του Stefan Sperlich, Senior Underwriter Advanced Solutions, Hannover Re στην Έλενα Ερμείδου

Για τις τάσεις στην αντασφαλιστική αγορά και την τιμολόγηση μιλά σε μια σύντομη συνέντευξή του στο περιοδικό Insurance & Reinsurance Outlook 2018 o Dr. Stefan Sperlich, Senior Underwriter Advanced Solutions, Hannover Re, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές θα αποτελέσουν την αφετηρία της βελτίωσης των συνθηκών τιμολόγησης στην αγορά τόσο σε ειδικές περιπτώσεις όσο και γενικότερα.

Παράλληλα, παραθέτει, εν συντομία, τις διαφορές δύο προϊόντων βελτίωσης επιπέδων κεφαλαίου, αυτών της αναλογικής αντασφάλισης (quota share reinsurance) και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt). Και τα δύο συμβάλλουν στη βελτίωση του κόστους του κεφαλαίου.

  • Dr. Sperlich, θα είχατε την καλοσύνη να μας κάνετε μια σύντομη περιγραφή σε ό,τι αφορά τις τάσεις στην αγορά αντασφαλειών για το 2018 και την τιμολόγηση;

Ενώ το αποτέλεσμα της Hannover Re δέχθηκε τον αρνητικό αντίκτυπο των ζημιών που προήλθαν από τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν το τρίτο τρίμηνο του 2017, το αποτέλεσμα αυτό –ο αντίκτυπος– δεν θα διαρκέσει τόσο ώστε να προκαλέσει επιπτώσεις στην κερδοφορία ή στην κεφαλαιακή θέση της αντασφαλιστικής. Αντιθέτως, τα πρόσφατα καταστροφικά συμβάντα θα αποτελέσουν μια αφορμή ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για τους αντασφαλιστές.

Τα τιμολόγια έναντι των καταστροφικών κινδύνων, ειδικώς, φαίνεται ότι θα κινηθούν ανοδικά και, γενικώς, υποκινούν θετικές κινήσεις και σε άλλες γραμμές παραγωγής, επίσης.

  • Πώς το χρέος μειωμένης εξασφάλισης και η αναλογική αντασφάλιση (quota share reinsurance) μπορούν να συμβάλουν σε μια βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης;

Και τα δύο αυτά προϊόντα αποτελούν στοιχεία διαχείρισης κεφαλαίου. Η αντασφάλιση αποτελεί έναν πιο ευέλικτο τρόπο κάλυψης, αλλά απαιτείται άριστη πορεία της επιχείρησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κεφαλαίων. Οι τιμές και η διαθεσιμότητα των υβριδικών κεφαλαίων είναι στοιχεία λιγότερο ευαίσθητα σε συνθήκες μεταβλητότητας από τεχνικής άποψης.

  • Κρίνετε ότι η ζήτηση των InsuranceLinked Securities (ILS) και των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων θα περιοριστεί από τη στιγμή που οι τιμές των επιτοκίων θα αρχίσουν να αυξάνονται;

Είναι πολύ δύσκολο αυτό να αποτιμηθεί. Οι εγγυήσεις υπόκεινται, επίσης, στις τιμές των επιτοκίων, και, ως εκ τούτου, οι επενδυτές των ILS εμμέσως επωφελούνται από τις αυξήσεις των τιμών των επιτοκίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*