«Τσακωμένα» με τη στοματική φροντίδα τα άτομα τρίτης ηλικίας

Εγκαταλελειμμένη πρακτική αποτελεί η στοματική φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε 1 στους 10 ηλικιωμένους δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο, ενώ σύμφωνα με έρευνες μόνο ο 1 στους 3 ηλικιωμένους βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του. Την ίδια ώρα, πάνω από 3 στους 10 έχουν χάσει δόντια λόγω περιοδοντίτιδας, ενώ λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από την κοινωνική ασφάλιση μόνο ο 1 στους 3 προχωρά σε προσθετική εργασία.

Η γνώση των στοιχείων αυτών συνέβαλλε καθοριστικά στην απόφαση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΟΣΠ) να απαντήσει δίχως δεύτερη σκέψη θετικά στο αίτημα που δέχτηκε από το Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος» για παροχή δωρεάν προληπτικού στοματολογικού ελέγχου στους φιλεξενούμενους. Οι οδοντίατροι εξέτασαν συνολικά 22 άπορους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης: Έτοιμη η σύμβαση ΕΟΠΥΥ για τα Οπτικά Είδη 

Τους μοναχικούς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας εξέτασαν ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Τόσιος και η στοματολόγος Ελένη Καλογήρου, οι οποίοι συμβούλευσαν και τους ίδιους τους ασθενείς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προλάβουν αλλά και να αντιμετωπίσουν την οδοντική τερηδόνα και τις νόσους του περιοδοντίου, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Παράλληλα, έδωσαν οδηγίες στο υπεύθυνο προσωπικό του Γηροκομείου ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

Η οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως δευτερεύον θέμα. Η απουσία συγκεκριμένων προγραμμάτων αγωγής υγείας και ενημέρωσης του κόσμου -πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας- για τη σημασία της στοματικής υγείας, είναι χαρακτηριστική.

«Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει με όλες τις δυνάμεις του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις δράσεις του, πραγματοποιώντας δωρεάν ελέγχους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Προληπτικής του ΟΣΠ, Αγγελική Σεληνίδου, διευκρινίζοντας πως όλες οι αιτήσεις για προληπτικά προγράμματα υλοποιούνται καθώς έχει δημιουργηθεί ισχυρή κουλτούρα εθελοντισμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δόντια τα οποία χάνονται θα πρέπει οπωσδήποτε να αντικαθίσταται γιατί το στόμα απορυθμίζεται, με συνέπειες στη γενική υγεία και ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Η διατήρηση της στοματικής υγείας συμβάλλει στην απουσία προβλημάτων στοματοπροσωπικού πόνου, στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων, γενετικών νόσων και βλαβών που επηρεάζουν την περιοχή του στόματος και των περιβαλλόντων ιστών» αναφέρει σχετικά ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας, Κωνσταντίνος Τόσιος.

Η δράση του ΟΣΠ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (Διευθύντρια Αλεξάνδρα Σκλαβούνου).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*