Daniele Nouy, chair of the Supervisory Board of the European Central Bank, speaks at a Thomson Reuters newsmaker event at Canary Wharf in London November 28, 2014. REUTERS/Neil Hall

Οι πλειστηριασμοί θα καθορίσουν την αυστηρότητα των stress test

H πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, προειδοποίησαν τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι η αυστηρότητα των επικείμενων stress test, εξαρτάται από την πρόοδο στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων δανείων» τους και από την επιτυχία του προγράμματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παρουσία του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πρόεδρος του SSM Ντανιέλ Νουί εξήγησε ότι στην επόμενη επίσκεψή της στην Ελλάδα, αρχές Μαρτίου, θα επικεντρωθεί στην πορεία των πλειστηριασμών η οποία θα αποβεί καθοριστική για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Στόχος είναι να μην υπάρξει αποτυχία στην εφαρμογή του συγκεκριμένου εργαλείου ανάκτησης οφειλών που θα οδηγούσε σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία των πλειστηριασμών και ειδικά τις τιμές στις οποίες θα γίνεται μέσω αυτών η ανάκτηση ενεχύρων.

Το ζητούμενο είναι οι τιμές αυτές να μην αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές στις οποίες αποτυπώνονται οι αξίες των ενεχύρων στα βιβλία των τραπεζών.

Με απλά λόγια, αποκλίσεις της τάξεως του 20% – 35% θεωρούνται «επικίνδυνες» για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*