Δουλειές στους ασφαλιστές δίνουν τα έργα υποδομών: Οι τάσεις ασφάλισης

της Ελενας Ερμείδου

Περί τα είκοσι μεγάλα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018 και αυτά και αυτά τα έργα θα πρέπει να ασφαλιστούν σε όλο τους το φάσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης για ασφαλίσεις ζωής, περιουσίας, βιομηχανικές και εμπορικές ασφαλίσεις, ασφαλίσεις ευθυνών, μεταφορές.

Ποια θα είναι όμως τα νέα χαρακτηριστικά, και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλιστές για τις νέες τάσεις;

Το IW συνομίλησε με την αγορά και κατέγραψε τα εξής:

  • Ο τομέας των μεγάλων έργων και κυρίως των αυτοκινητοδρόμων αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Το πάγωμα των έργων είχε συντελέσει και στην πτώση της παραγωγής συγκεκριμένων υπό – κλάδων ασφάλισης, αλλά και της συνολικής παραγωγής.
  • Η ζήτηση για την ασφάλιση του τομέα μεγάλων έργων θα αυξηθεί, η μορφή, ωστόσο των ασφαλιστηρίων δεν είναι όπως την γνωρίζαμε στο παρελθόν. Τα πολυασφαλιστήρια (multiline) τείνουν να αντικαταστήσουν τα μεμονωμένα ασφαλιστήρια τονίζουν πηγές του IW, αναφέροντας ότι είναι μία μορφή ασφαλιστηρίων που την ζητείται κυρίως από το τομέα των αυτοκινητοδρόμων. Αυτά κυρίως αφορούν  το κομμάτι των κατασκευών, το κομμάτι της συντήρησης, της αστικής ευθύνης και το περιβάλλον.
  • Μία, επίσης νέα τάση σύμφωνα με τις εξελίξεις στην οικονομία «είναι η ανάγκη ασφάλισης construction bonds» καθώς οι τράπεζες δεν παρέχουν εγγυητικές. Με άλλα λόγια οι εργολάβοι θα ασφαλίζουν το ποσό της εγγύηση που δίνουν.
  • Οι περιβαλλοντικές ευθύνες μπαίνουν γερά στο τομέα της ασφάλισης μεγάλων έργων ενώ, αύξηση της ζήτησης αναμένεται να υπάρξει στις ασφαλίσεις ζωής, υγείας, μεταφορών.

Κερδισμένοι του παιχνιδιού θα βγουν όσοι σχεδιάσουν και υπογράψουν ασφαλιστήρια που ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις της οικονομίας, καλύπτοντας τους κινδύνους του κλάδου, καθώς και όσοι ενημερώονται και ανανεώνουν διαρκώς τις γνώσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*