Allianz: Στην τελική ευθεία για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Euler Hermes

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινά η δημόσια προσφορά εξαγοράς της Allianz για τις μετοχές της εταιρείας εμπορικών πιστώσεων Euler Hermes που δεν κατέχει ήδη. Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός προσφέρει 122 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Η έναρξη της διαδικασίας ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας (AMF) της “απλοποιημένης προσφοράς σε μετρητά” (simplified cash tender offer) της Allianz και του συνοδευτικού Ενημερωτικού Δελτίου.

Η προσφορά θα λήξει στις 13 Φεβρουαρίου. Οπως υπογράμμισε η Allianz, η προσφορά εξαγοράς προάγει τη στρατηγική της για τοποθετήσεις σε κερδοφόρες δραστηριότητες και ενίσχυση της θέσης της στις βασικές της αγορές και ειδικότερα στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων.

Η Allianz προσφέρει στους μετόχους premium 20,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Euler Hermes την παραμονή της ανακοίνωσης της δημόσιας προσφοράς εξαγοράς (24 Νοεμβρίου 2017) και premium 30,8% στην σταθμισμένη με βάση τον όγκο συναλλαγών τιμή της μετοχής της Euler Hermes σε δωδεκάμηνο ορίζοντα (23 Νοεμβρίου 2016-23 Νοεμβρίου 2017).

Η προσφορά καλύπτει το 20,57% του μετοχικού κεφαλαίου και τα θεωρητικά δικαιώματα ψήφου της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη η Allianz στην Euler Hermes.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Νοεμβρίου 2017 η Allianz ανακοίνωσε ότι σύναψε  συμφωνίες αγοράς μετοχών με μετόχους που αντιπροσωπεύουν το 11,34% του μετοχικού κεφαλαίου της Euler Hermes, με τιμή 122 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Με την ολοκλήρωσή τους, το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει η Allianz στην Euler Hermes ανήλθε σε 74,34%. Την ίδια ημέρα, η Allianz ανήγγειλε ότι  προτίθεται να προβεί σε δημόσια προσφορά εξαγοράς για το υπόλοιπο των μετοχών, εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, στην ίδια τιμή. Εκτιμάται ότι η Allianz θα δαπανήσει περί τα 2,2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τα μερίδια των μετόχων μειοψηφίας της Euler Hermes.

“Η αύξηση της συμμετοχής της Allianz στην Euler Hermes είναι ένα λογικό βήμα για την εταιρία η οποία θα εκμεταλλευτεί κεφάλαια στρατηγικών επιχειρήσεων που παρέχουν σταθερές λειτουργικές αποδόσεις”, είχε δηλώσει τότε o γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*