Τι θα «γράψουν» στα αποτελέσματά τους οι ασφαλιστικές για το 2017;

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα καλύτερα αποτελέσματα χρήσης των τελευταίων 8 ετών αναμένεται να ανακοινώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τη χρήση 2017. Η εκτίναξη της παραγωγής στους κλάδους ζωής και υγείας, η ανάκαμψη στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την μείωση των ζημιών στον κλάδο και οι υψηλές αποδόσεις των επενδύσεων λόγω της καλής εικόνας των ελληνικών ομολόγων και μετοχών είναι οι βασικοί παράγοντες που θα δώσουν μία αισιόδοξη εικόνα των αποτελεσμάτων 2017 που θα δούμε στο επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του IW, η μεσοσταθμική παραγωγή Γενικών Ασφαλίσεων το 2017 καταγράφει άνοδο της τάξης του 8% – 10%, η αντίστοιχη παραγωγή στον κλάδο υγείας θα έχει αύξηση άνω του 20%, αλλά ενσωματώνεται μέσα στις γενικές ασφαλίσεις (επιμερίζεται στα Ατυχήματα και ανεβάζει τον μέσο όρο των γενικών ασφαλίσεων).

Οι χαμηλές ζημιές έχουν μειώσει σημαντικά το μέσο loss ratio κάτω από το 80% γεγονός που ευνοεί ιδιαίτερα τα τεχνικά αποτελέσματα των εταιρειών και κατά συνέπεια τα κέρδη προ φόρων που αναμένεται να είναι αισθητά βελτιωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διόλου αμελητέα δεν είναι η συνεισφορά των επενδύσεων των εταιρειών, καθώς η πλειονότητα των εταιρειών έχει επωφεληθεί από το ράλι των ελληνικών ομολόγων και των ελληνικών μετοχών και κατά συνέπεια από την άνοδο μεριδίων των ομολογιακών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων στα οποία έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά.

Στα χαρτοφυλάκια κλασσικών προϊόντων υγείας και ιδιαίτερα συνταξιοδοτικών προϊόντων υπάρχει ήδη μία αισθητή άνοδος από το 2016 και ιδιαίτερα στις ομαδικές ασφαλίσεις που παρά την κρίση παραμένουν σε ανοδικό κανάλι. Τα συνταξιοδοτικά και τα επενδυτικά προϊόντα αναμένεται να κινηθούν καλύτερα ακόμη το 2018, ενώ περίπτωση περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls θα ευνοήσουν τον κλάδο ζωής.

Η άνοδος των επενδύσεων βοηθά και τα χαρτοφυλάκια διακράτησης (δηλαδή αυτά που διακρατούνται και υπολογίζονται στα αποθέματα) και στα εμπορικά χαρτοφυλάκια που ουσιαστικά διαπραγματεύονται και δίνουν υπεραξίες και ρευστότητα. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, για το 2017 αναμένονται αυξημένοι δείκτες φερεγγυότητας και ιδιαίτερα οι δείκτες προ των μεταβατικών μέτρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*