Βουτηγμένοι στη δυστυχία οι Έλληνες

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας πέρυσι σκόραρε ακόμη πιο χαμηλά από το 2016.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση στις μέσες εκτιμήσεις για τη ζωή συνήθως υποφέρουν από ένα συνδυασμό οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού στρες. Χαρακτηριστικά, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας 2016, η Ελλάδα ανήκε στη 10άδα των μεγαλύτερων ηττημένων, καθώς συγκαταλεγόταν μεταξύ των 4 χωρών της Ευρωζώνης που επλήγησαν πιο σκληρά από την κρίση. Στο ΠΔΕ 2017 η Ελλάδα διατηρεί το αρνητικό αυτό ρεκόρ, καταγράφοντας καθαρή μείωση της τάξης του 1,1 σε σύγκριση με 1,3 προηγουμένως (οι υπόλοιπες 9 χώρες προέρχονται από 6 παγκόσμιες περιφέρειες σε σύνολο 10, με ξεχωριστές περιστάσεις σε κάθε περίπτωση).

Με βάση τα προαναφερόμενα, η Ελλάδα βρίσκεται 3η θέση από το τέλος παγκοσμίως στις μεταβολές του δείκτη ευτυχίας, με την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα να ακολουθούν. Μάλιστα, η μιζέρια και η δυστυχία των Ελλήνων φαίνεται να επιδεινώθηκε περισσότερο από όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων! Έτσι, στον ΠΔΕ 2017 η Ελλάδα ανεβαίνει στην 87η θέση, μεταξύ 150 και πλέον χωρών του κόσμου, με το Λίβανο και την Πορτογαλία να ακολουθούν, ενώ στην αμέσως υψηλότερη θέση βρίσκεται η Δομινικανή Δημοκρατία και το Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης: Πρόληψη και κατάθλιψη

Η σχετική έκθεση χρησιμοποιεί έξι μεταβλητές για να εξηγήσει τις παραλλαγές στην ευτυχία: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κράτος πρόνοιας, προσδόκιμο ζωής, κοινωνική ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Σημειώνεται ότι ο ΠΔΕ 2017, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (2016), εμβαθύνει περισσότερο στα κοινωνικά θεμέλια της ευτυχίας, ενώ καταγράφει τη συνεισφορά των μέτρων κοινωνικής ευημερίας και κυρίως των θετικών συναισθημάτων στις συνθήκες ζωής, εξηγώντας με τον τρόπο αυτό τις υψηλότερες αξιολογήσεις.

Για την ιστορία να αναφέρουμε στον ΠΔΕ 2017 οι 10 πρώτες χώρες είναι ίδιες με τις περσινές. Οι συντάκτες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι υπήρξε κάποια ανακατεύθυνση στις θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Νορβηγία έχει περάσει πρώτη θέση, ακολουθούμενη στενά από τη Δανία, Ισλανδία και Ελβετία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*