Ανασύνταξη κλάδων. Προ των πυλών Funds, Private equities

του Νίκου Σακελλαρίου

Η φράση κλισέ «χρονιά εξελίξεων  το 2018»  ίσως αποκτήσει το δικό της νόημα τη φετινή  χρονιά, διατείνονται υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς. Μετά το ενδιαφέρον των hedge funds για καλές ελληνικές επιχειρήσεις  έρχεται περίοδος έντονης κινητικότητας και για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στο α’ τρίμηνο 2018 θα  αποτελέσει το έναυσμα μεγαλύτερης κινητικότητας και στις επιχειρήσεις με ενδιαφέρον εισόδου ξένων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, αμερικανικά και βρετανικά funds καθώς και private equities αναζητούν ασφαλιστικές επιχειρήσεις και σχήματα με μεγάλες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια.

Στο  επίκεντρο  έχουν μπει δύο ελληνικές πολυμετοχικές  επιχειρήσεις οι οποίες  πραγματοποιούν αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) που ξεπερνούν το 20% τα τελευταία 5 χρόνια. Συναντήσεις και συζητήσεις έχουν ήδη γίνει αλλά το αποτέλεσμα είναι άγνωστο.

Σε ότι αφορά τις ΕΠΥ και εκεί αναμένεται έντονη κινητικότητα (εισόδου και εξόδου από την αγορά) αφού πλέον ο κλάδος φαίνεται ότι έχει οργανωθεί περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η εποπτεία του είναι καλύτερη.

Η διαμεσολάβηση βιώνει δύσκολες εποχές, αφού φορολογικό και ασφαλιστικό απομυζούν το 60-70% των εσόδων τους.

Το Μητρώο Ασφαλιστών και το ΓΕΜΗ θα ξεκαθαρίσει την εικόνα του κλάδου και θα επιτρέψει την δραστηριοποίηση και επιβίωση των σωστών επαγγελματιών και μείωση των «μαύρων κωδικών». «Αλεξιπτωτιστές» δεν χωράει πλέον το επάγγελμα.

Εκεί που περιμένουμε μεγαλύτερες εξελίξεις είναι στον κλάδο «σύνταξης-αποταμίευσης» καθώς όπως ανέφερε και ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπάρχουν ήδη τα δείγματα για αύξηση παραγωγής με τους ρυθμούς που γνώρισε και ο κλάδος υγείας τα προηγούμενα χρόνια. Κυρίαρχοι στον κλάδο θα είναι οι εταιρείες που έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τις υποδομές τους διαθέτοντας συνταξιοδοτικά προιόντα με  υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*