Σε επίπεδα ρεκόρ η έκδοση ομολόγων καταστροφής το 2017

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε ιστορικό ρεκόρ ανήλθε η έκδοση «ομολόγων καταστροφής» το 2017 (catastrophe ή cat bonds) αφού η αξία των νέων τίτλων που εκδόθηκε ανήλθε στα 10,5 δισ. δολ, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 7,8 δισ. δολ. που είχε σημειωθεί το 2014.
Σύμφωνα με μελέτη της μονάδας Property Claims Services (που ανήκει στην Verisk Insurance Solutions), το περασμένο έτος κατεγράφησαν 36 νέες εκδόσεις ομολόγων καταστροφής, συνολικής αξίας 10,5 δισ. δολ., έναντι 20 εκδόσεων αξίας 6 δισ. δολ. το 2016. Το ύψος κάθε έκδοσης -κατά μέσο όρο- διαμορφώθηκε στα 290 εκατ. δολ., αυξημένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση.
Οπως υποστήριξε η PCS/Verisk, οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria καθώς και οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια το β’ εξάμηνο του 2017 διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην αύξηση των cat bonds. Προηγουμένως, οι παράγοντες του κλάδου είχαν επικεντρωθεί σε νέες γραμμές δραστηριότητας, νέες περιοχές και σε συζητήσεις περί «καινοτομίας» προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε μια «επί μακρόν soft αγορά». Το «κύμα»των φυσικών καταστροφών τους τελευταίους μήνες του 2017, ωστόσο, άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά. “Η διερεύνηση καινοτόμων ιδεών για νέους τύπους ομολόγων καταστροφής πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα δόθηκε στην κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ήδη γενόμενες-μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει για αρκετό καιρό, αναφέρεται στη μελέτη.
Παρόλα αυτά, η PCS/Verisk προτρέπει τις ασφαλιστικές να μην βάλουν στις καλένδες το θέμα της καινοτομίας στα cat bonds. «Αργά ή γρήγορα, η αγορά θα “μαλακώσει” πάλι και εάν δεν προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό, τότε οι ασφαλιστικές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να υποστούν τα μειούμενα ασφάλιστρα και τους χαλαρότερους όρους και προϋποθέσεις που τείνουν να αποδειχθούν προβληματικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*