Στον ΕΟΦ ο Κώδικας Δημοσιοποίησης και πρόστιμα στον ορίζοντα

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ αναρτήθηκαν οι παροχές των φαρμακευτικών εταιριών προς επαγγελματίες υγείας και φορείς του κλάδου, κατ’ εφαρμογή, για πρώτη φορά, της σχετικής νομοθεσίας του 2014. Πρόκειται, βέβαια, για ελλιπή εφαρμογή, αφού ο Οργανισμός και η Αριστοτέλους αναγκάστηκαν να λάβουν υπόψη τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση ονομαστικά των παροχών για τα επιστημονικά συνέδρια.

Έτσι, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αναρτήσει τις παροχές, για το έτος 2016, των εταιρειών προς τους Επιστήμονες Υγείας και τους Επιστημονικούς Υγειονομικούς Φορείς, αλλά και τις συγκεντρωτικές παροχές ανά εταιρία. Οι επιστήμονες υγείας αναφέρονται κατ’ όνομα, με τα συνοδευτικά ποσά, μόνο για τα τύπου Β συνέδρια, τα γνωστά και ως προωθητικά. Η τελευταία ενημέρωση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (3/1), ενώ περιλαμβάνονται μόνο τα στοιχεία που προήλθαν από τις καταχωρήσεις των εταιρειών σε ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΦ. Ειδικότερα, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για συμμετοχή επαγγελματιών υγείας σε προωθητικά συνέδρια και ενέργειες το 2016 ανέρχονται σε 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπου 500 επιστημονικούς φορείς αποδόθηκαν σχεδόν 28 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί σε hard copy, με αριθμό πρωτοκόλλου, θα ενταχθούν αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, όμως, υπήρξαν και εταιρίες που δεν κατέθεσαν τα στοιχεία που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΕΟΦ να εξετάζει σοβαρά την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο.

Πάντως, η μερική δημοσιοποίηση των σχετικών παροχών που εφαρμόζεται στη χώρα μας συνεχίζει να προβληματίζει την αγορά και την Αριστοτέλους, με τον Υπουργό Υγείας να έχει δηλώσει στο παρελθόν πως αναζητείται θεσμικός τρόπος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Αρχής, με στόχο την πλήρη διαφάνεια.

Έκτοτε, όμως, το θέμα φάνηκε να «παγώνει». Εκτιμάται, βέβαια, πως αν η Αριστοτέλους επιλέξει να δώσει οριστική λύση στο θέμα αυτό προϋποθέτει νέα νομοθεσία, που θα καλύπτει όλα τα νομικά κενά. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκλαμβάνουν την επιφυλακτικότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ως κίνηση στρατηγικής, προκειμένου να προχωρήσει προσεχτικά στις όποιες αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΦ διευκρινίζει πως σε ό,τι αφορά το όριο του 10% συμμετοχής Ειδικευόμενων σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις Εσωτερικού – Εξωτερικού, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης εκ των συμμετεχόντων τουλάχιστον το 10% να είναι ειδικευόμενοι.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*