Εκκίνηση μίας χρονιάς-πρόκλησης για τον ασφαλιστικό κλάδο

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Το  2018 προβλέπεται να είναι μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Προκλήσεις τόσο από το εσωτερικό περιβάλλον όσο και από το εξωτερικό. Από το εσωτερικό περιβάλλον η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντίφαση μεταξύ μακροοικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονης καθίζησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.  Και τα δύο επηρεάζουν τις ασφαλιστικές.

Η μακροοικονομική βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, εάν συνοδευτεί και από την περιβόητη έξοδο στις αγορές, θα σημάνει μία θεαματική εκτίναξη της αξίας των ελληνικών ομολόγων γεγονός που θα βοηθήσει άμεσα και έμμεσα στην εικόνα των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα πάνω από 3 δις. Ευρώ.

Ταυτόχρονα εάν περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests, τότε και οι καταθέσεις των ελληνικών ασφαλιστικών θα αξιολογηθούν πιο θετικά σε ότι αφορά τα Solvency II.  Στο μικροοικονομικό επίπεδο, οι ασφαλιστικές πρέπει να αντιμετωπίσουν την καθίζηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί και εφέτος λόγω φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών , αύξησης των τιμολογίων σε πάγια αγαθά.  Ας μην κρυβόμαστε πίσω από ευέλπιδες σχέσεις και πολιτικές υποσχέσεις. Εάν συρρικνωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, η ασφάλιση θα γίνει μία δύσκολη υπόθεση. Στο επίπεδο αυτό, προέχει να υπάρξουν περαιτέρω υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, περικοπή κάποιων λειτουργικών δαπανών και κυρίως αναζήτηση νέων πελατών.

Η τεχνολογία θα βοηθήσει να μειωθούν τα κόστη αλλά όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, η διαδικασία B2C δεν έχει ανταπόκριση στον πελάτη. Στους κλάδους υγείας-σύνταξης, το 2018 αναμένεται να φέρει νέες προοπτικές αλλά και νέους προβληματισμούς.  Υπάρχει μεν ενδιαφέρον αλλά πρέπει οι ασφαλιστικές να δραστηριοποιηθούν εντονότερα στο να προσελκύσουν κεφάλαια.  Τέλος σε ότι αφορά την εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα παραμείνει αυστηρή αλλά θα πρέπει η ΤτΕ να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των τριμηνιαίων ελέγχων , διανθισμένα με σχόλια. Μόνο έτσι θα πάψουν οι-όποιοι- ψίθυροι υπάρχουν και θα βοηθηθούν οι πραγματικά καλές εταιρείες.

Σε θεσμικό επίπεδο, η είσοδος στην εποχή της IDD για τους διαμεσολαβούντες και των PRIΙPs (προστασίας προσωπικών δεδομένων)  για τις ασφαλιστικές θα προσθέσει νέα γραφειοκρατία στην ήδη υπάρχουσα. Οι Βρυξέλλες υποβάλλουν τις χρηματοοικονομικές αγορές σε υπερβολικές και συχνά μη ελέγχόμενες ασκήσεις επειδή φοβούνται τα χειρότερα . Βέβαια υπάρχει και η τεράστια υποκρισία της ανοχής του ‘ξεπλύματος’ χρήματος , των off shores και της φοροαποφυγής αλλά αυτά είναι ‘ψιλά γράμματα’ για τους ‘μανδαρίνους’  της Ε.Ε.

Καλή χρονιά για όλους  με υγεία, τύχη και καλές δουλειές….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*