Είναι η ΤτΕ «θυγατρική» της κυβέρνησης;

της Ελενας Ερμείδου

Θεσμοί και,Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκονται στους «στόχους» της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση «πολεμά» τους θεσμούς αντί να κάθεται να δουλέψει και να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια που έχει συνυπογράψει.

Ο Διοικητής της ΤτΕ υπέβαλλε στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2017, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της. Ηταν η  αφορμή για  να μπει και πάλι μπρος ο «μηχανισμός», αυτός, που εκτοξεύει πυρά προς τον Γιάννη Στουρνάρα. Με επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Διοικητή της ΤτΕ  και που δεν συνάδουν με το χώρο της Βουλής επιχειρούν για άλλη μία φορά να υπερισχύσει η αδιαφάνεια, η πόλωση και η παραπληροφόρηση.

Είναι λάθος,  μήπως ότι η ΤτΕ δεν είναι «δεκανίκι» της κυβέρνησης και πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα και ανεξάρτητα; Η ανεξαρτησία της δεν υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Αυτή η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» που περιφέρεται, εδώ και μήνες, τι σημαίνει για την κυβέρνηση,  και για όσα έχει υπογράψει;.

Θα ενεργοποιηθούν το 2018 και το 2019 μέτρα που χτυπούν άμεσα τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Συνάδουν όλα αυτά  με όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση,  ή η ίδια ψάχνει να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών ή τρόπους διαφυγής;

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές και ιδεολογικά προσκόμματα. Υπάρχει όμως, άλλο μέτρο ενημέρωσης στο εσωτερικό της χώρας και άλλο μέτρο για το εξωτερικό.

 Δεν έχει υπογράψει όσα καταγγέλλει; Οσα έχουν συνομολογηθεί και υπογραφεί, θα τα εφαρμόσει χωρίς πρόγραμμα επιτήρησης;

Εχει προγραμματιστεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, ας ενημερώσουν. Μεταρρυθμιστικά μέτρα, ωστόσο αν δεν  ληφθούν, συν πρόσθετα που δεν έχουν να κάνουν με εύκολες λύσεις, όπως φοροεπιδρομές, η χώρα δεν θα ανακάμψει.

Η ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι πολύ πίσω, επενδύσεις δεν γίνονται, η φορολογία προς το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους είναι πολύ υψηλή. Αντί να συζητά για αυτά, πετά την μπάλα στην εξέδρα.

Τα μέτρα που έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση για να προχωρήσουν απαιτούν ευρεία συναίνεση και υπέρβαση των διχασμών. Όχι χάρες σε φίλους ή την σκόνη κάτω από το χαλί.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*