Μόλις εξαντληθούν οι «αποθήκες» κέρδους, ξεκινούν αυξήσεις τιμολογίων

της Ελενας Ερμείδου

Επανήλθε στα επίπεδα του 2014 η παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς, μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης, ταυτόχρονα ανοδικές τάσεις εμφανίζονται σε όλη την διάρκεια του 2017, σύμφωνα με την ετήσια χρηματοοικονομική ανάλυση της KPMG. Στην ίδια μελέτη η KPMG αναφέρει, πως αν δεν υπάρξουν αναταράξεις στην ελληνική οικονομία οι προοπτικές ανάκτησης των πωλήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα θεωρούνται ευοίωνες ενώ, διαφαίνεται μία στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα υγείας και προϊόντων ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, τα αποκαλούμενα unit linked.

Το «μηδενικό αποτέλεσμα» και οι τάσεις στο κλάδο αυτοκινήτου

Ο έντονος ανταγωνισμός στο αυτοκίνητο και τα φτηνά τιμολόγια παραμένουν το «αγκάθι» της αγοράς, οδηγώντας στην μείωση της παραγωγής στο κλάδο αυτοκινήτου για μία ακόμα χρονιά. Είναι σαφές ότι οι εταιρείες επιδίδονται σε ένα παιχνίδι «μηδενικού αποτελέσματος» που κανείς δεν κερδίζει.  Το στοιχείο αυτό, του έντονου ανταγωνισμού έχει οδηγήσει στην μείωση της κερδοφορίας και στην συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους.

Κάτι, ακόμα που παρατηρείται, είναι ότι ο δείκτης Ζημιών κρατά ανοδική πορεία, αφήνοντας πίσω στο παρελθόν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, ταυτόχρονα εξανεμίζοντας τα αποθέματα κερδών των τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι μόλις εξαντληθούν όλες οι αποθήκες κέδρους, η αύξηση των τιμολογίων είναι αναπόφευκτη. Ο χρόνος πλησιάζει.

Σε ό,τι αφορά τα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με την KPMG, αλλά και όπως είδαμε και από την τελευταία μελέτη της ΕΑΕΕ παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ, απουσιάζουν οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων, κάτι που σημαίνει σταθεροποίηση τόσο της συχνότητας όσο και της σφοδρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*