Η Uber καλύπτει ασφαλιστικά τους συνεργαζόμενους “ντελιβεράδες” στην Ευρώπη

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η υπηρεσία διανομής έτοιμων φαγητών της Uber θα ξεκινήσει να καλύπτει ασφαλιστικά τους συνεργαζόμενους οδηγούς, σε μια κίνηση που αποτελεί απάντηση στις αντιδράσεις για τις συνθήκες εργασίας στην λεγόμενη “οικονομία του διαμοιρασμού” (gig economy).

Οι οδηγοί που συνεργάζονται με εταιρείες delivery όπως η Uber Eats και η Deliveroo είναι τυπικά αυτοασφαλισμένοι και οι εταιρείες έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για το πώς τους μεταχειρίζονται.

Η Uber Eats ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει να προσφέρει σε όλους τους οδηγούς της στην Ευρώπη ένα ασφαλιστικό πακέτο σε συνεργασία με τον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο  AXA που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάλυψη για ατυχήματα στην εργασία, κάλυψη εξόδων νοσηλείας, περιουσιακή βλάβη καθώς και αστική ευθύνη έναντι τρίτων.

“Οι κούριερ της Uber Eats μπορούν πλέον να απολαμβάνουν την ελευθερία και την ευελιξία του να δουλεύουν με το ωράριο που τους εξυπηρετεί, έχοντας όμως επιπρόσθετη ασφάλεια και προστασία”, σχολίασε ο  Filip Nuytemans, γενικός διευθυντής της Uber Eats general manager για την Ευρώπη.

Οι οδηγοί θα έχουν δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη είτε είναι πλήρως ανεξάρτητοι είτε έχουν προσληφθεί μέσω τρίτου και η Uber Eats θα πληρώσει την ασφάλισή τους. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι λεπτομέρειες του ασφαλιστικού πακέτου θα γνωστοποιηθούν στις 8 Ιανουαρίου 2018.

Η οικονομία του διαμοιρασμού, κατά την οποία τα άτομα εργάζονται για διάφορους εργαζομένους σε ημερήσια βάση χωρίς σύμβαση, επεκτάθηκε με την άφιξη εφαρμογών όπως η Uber και η Deliveroo, που υποστηρίζουν ότι οι συνεργάτες τους έχουν την ευελιξία να εργάζονται όποτε θέλουν και για όσο θέλουν. Ομως, οι εμβληματικές εταιρείες της gig economy έχουν δεχθεί τα πυρά των εργατικών συνδικάτων και μερίδας πολιτικών για πρακτικές εκμετάλλευσης και οι οδηγοί της Deliveroo έχουν προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια διεκδικώντας δικαιώματα όπως αυτό στον κατώτερο μισθό.

Δυο οδηγοί της Uber υποστήριξαν σε δικαστήριο του Λονδίνου -και δικαιώθηκαν- ότι η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο έχει υποχρέωση σεβασμού των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ασφαλιστικό “πακέτο” που προσφέρει η Uber Eats προβλέπει κάλυψη ιατρικών εξόδων έως 7.500 ευρώ για ατύχημα που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι κούριερ θα λάβουν επίσης μετρητά σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας ή τραυματισμού και κάλυψη για τραυματισμό ή βλάβη περιουσίας τρίτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*