Έτσι υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης στα φροντιστήρια

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης όσων εργάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Πρόκειται για καθηγητές που αποδεδειγμένα παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε ιδιωτικά φροντιστήρια εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και έως τις 31/12/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Από την 1/1/2017 καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ ως μισθωτοί. Οι αλλαγές στον υπολογισμό των ενσήμων ισχύουν βέβαια από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016. Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει λοιπόν ότι όσοι από τους καθηγητές φροντιστηρίων έχουν 21 διδακτικές ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο πλήρες ωράριο διδακτικής απασχόλησης, δικαιούνται και 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες, δηλαδή οι διδακτικές τους ώρες είναι λιγότερες από 21 την εβδομάδα, τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται προς τα κάτω αναλογικά και όχι με το παλαιό καθεστώς των τεκμαρτών ημερομισθίων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο σύστημα υπολογισμού των ενσήμων λειτουργεί υπέρ των καθηγητών που έχουν πολλές διδακτικές ώρες την ημέρα αλλά μπορεί να διδάσκουν λίγες ημέρες την εβδομάδα. Στον αντίποδα, χάνουν όσοι είχαν λίγες ώρες την ημέρα αλλά δούλευαν όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Το κατώτατο ωρομίσθιο πλήρους απασχόλησης είναι 6,70 ευρώ για τους καθηγητές φροντιστηρίων άνω των 25 ετών και 5,84 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η εγκύκλιος επίσης ορίζει πως κάθε ώρα εργασίας πάνω από τις 21 την εβδομάδα λογίζεται ως υπερωρία και πρέπει να πληρώνεται ως τέτοια (προσαυξημένο ωρομίσθιο κατά 40%). Αυξάνεται δηλαδή για τους ιδιοκτήτες το κόστος εργασίας καθηγητών που εργάζονται πολλές ώρες και ειδικότερα πάνω από 21 την εβδομάδα.

π.χ. Για παράδειγμα, καθηγητής φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, 45 ετών, με μηνιαίο μισθό τον κατώτερο (για τους άνω των 25 ετών), με ατομική σύμβαση απασχόλησης και εργασία 21 ωρών την εβδομάδα, λαμβάνει το κατώτατο ωρομίσθιο απασχόλησης ύψους 6,70 ευρώ και ασφαλίζεται για 25 ημέρες ασφάλισης. Αντίθετα, καθηγητής φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης, 55 ετών, με μηνιαίο μισθό 650 ευρώ με ατομική σύμβαση απασχόλησης και εργασία 16 ωρών την εβδομάδα λαμβάνει ημερομίσθιο 7,43 ευρώ και ασφαλίζεται για 19 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*