FED: Ενός αποχαιρετισμού, μύρια έπονται…

Σε μια από τις τελευταίες κινήσεις ως προέδρου της Fed, η Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να ανακοινώσει την τρίτη τριμηνιαία αύξηση επιτοκίων με βάση τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για επίπεδα 1,25% με 1,5%.

Επί της ουσίας, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται ευρέως να αυξήσει  τα επιτόκια, αλλά πιο σημαντικό είναι το ότι ενδέχεται να δώσει την ισχυρότερη μέχρι στιγμής ένδειξη για το πώς η φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία, όπως αναφέρουν οι «Financial Times»..

To κτήριο της FED

Οι επενδυτές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πώς η κεντρική τράπεζα στοχεύει να ισορροπήσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας με τον αδύναμο πληθωρισμό και την ασθενική αύξηση των μισθών.

Η ανακοίνωση της Fed και οι τελευταίες οικονομικές της προβλέψεις αναμένονται στις 21.00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από διήμερη συνεδρίαση. Μισή ώρα αργότερα η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου, την τελευταία πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της στις αρχές του επόμενου έτους. Ο διάδοχός της, ο Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε κατά την πρόσφατη ακρόασή του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ότι δεν έχει την αίσθηση «υπερθέρμανσης της οικονομίας», σε μια πρώιμη ένδειξη ότι ίσως δεν θέλει να επιταχύνει το ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων έως ότου να έχει στοιχεία για επιτάχυνση της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού.

Η σιδηρά κυρία της Οικονομίας

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος και επί του παρόντος αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις ακόμα αυξήσεις τον επόμενο χρόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*