Brexit: Η κοινή έκθεση των διαπραγματευτών ανάβει πράσινο φως για τη δεύτερη φάση συνομιλιών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την κοινή έκθεση που υπέβαλαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και συστήνει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικότερα, με ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, το ΕΚ χαιρετίζει την κοινή έκθεση προόδου των συνομιλιών για το Brexit, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τους διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 8 Δεκεμβρίου. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 556 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 68 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αποφασίσουν στις 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, την έναρξη της δεύτερης φάσης των συνομιλιών.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο εφόσον η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην κοινή έκθεση και τις ενσωματώσει πλήρως στο σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης, επιμένουν οι ευρωβουλευτές. Σχόλια σαν αυτά που έκανε πρόσφατα ο David Davis υπονομεύουν την καλή πίστη που έχει οικοδομηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, προσθέτουν.

Στο ψήφισμά τους επισημαίνουν ακόμη τα πέντε εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να δώσει το ΕΚ τη συγκατάθεσή του στην τελική συμφωνία:

  • μελλοντική διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των πολιτών και στις δύο πλευρές
  • εφαρμογή μιας διαφανούς διοικητικής διαδικασίας για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν καθεστώς μόνιμου κατοίκου
  • οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να είναι δεσμευτικές, ενώ χρειάζεται να καθοριστεί και ο ρόλος του διαμεσολαβητή που θα ενεργεί με βάση τις καταγγελίες των πολιτών
  • διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν επί του παρόντος στα κράτη μέλη της ΕΕ
  • υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο, οι ευρωβουλευτές ζητούν την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών που θα συζητηθούν στη δεύτερη φάση θα πρέπει να βασιστούν σε σαφείς αρχές και μπορούν να λάβουν τη μορφή μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ  ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚ έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα δύο ψηφίσματα για το Brexit, στις 5 Απριλίου και στις 3 Οκτωβρίου 2017. Τα ψηφίσματα συντάχθηκαν από την ειδική ομάδα του ΕΚ για το Brexit με επικεφαλής τον Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).  Το ΕΚ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς θα ψηφίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019.

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν νωρίτερα το πρωί την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον κύριο διαπραγματευτή της EΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*