Σε “παράγκες” οδηγεί το κράτος τους συνταξιούχους

της Ελενας Ερμείδου

To δημογραφικό και η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας και οι περικοπές των δαπανών για συντάξεις προεξοφλούν την αύξηση των ανισοτήτων καθώς και την αύξηση της φτώχειας των ανθρώπων που περνούν στην φάση της συνταξιοδότησης.

Οι ανησυχίες εντείνονται περισσότερο, από το γεγονός ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που διατείνονται οι αξιωματούχοι ότι έχουν κάνει δεν είναι βιώσιμες. Βασίστηκαν σε ιδεοληψίες, οι συνθήκες χειροτέρεψαν με το Νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ, ακόμα και σήμερα το κράτος δεν κάθεται να συνομιλήσει με την ασφαλιστική αγορά και τους θεσμικούς φορείς.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις συντάξεις 2017 αποκαλύπτεται ότι στην Ελλάδα το 2050, σε100 εργαζόμενους θα αντιστοιχούν 73 συνταξιούχοι, προδιαγράφοντας το μέγεθος των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης που θα υπάρξει.

Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 67,6% και ενώ το 2000 αντιστοιχούσαν στο 10,4% του ΑΕΠ της χώρας, το 2013 εκπροσωπούσαν το 17,4% του ΑΕΠ. Μεταξύ 2013 και 2015 οι δαπάνες παρά τις περικοπές ελαφρώς μειώθηκαν στο 16,2% ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 αναμένεται να μειωθούν στο 15,5% για να φτάσουν στο 15% του ΑΕΠ το 2025 και 14,1% το 2035.

Το ποσοστό αναπλήρωσης στην Ελλάδα άκρως ταξικό διαφέρει μεταξύ των εισοδημάτων και μπορεί να κυμαίνεται από 49,2% μέχρι  67,4%. Σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία η αναπλήρωση είναι σταθερή στο 83,1% και 72,3% αντίστοιχα. Το καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης στις χώρες του ΟΟΣΑ από τα υποχρεωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα φτάνει κατά μέσο όρο για τα μεσαία εισοδήματα στο 63%

Παρά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα το 2016 παραμένει στα 62 χρόνια, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι τα 64,5 χρόνια. Το υψηλότερο όριο το έχει η Νορβηγία στα 67 ενώ, το χαμηλότερο η Τουρκία στα 58.

Στην Ευρώπη και σε κάποιες χώρες τίθεται σε λειτουργία ακόμα και 4ος πυλώνας ασφάλισης με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ενώ, στην Ελλάδα παρά την επιδείνωση και την ανισότητα που υφίστανται, το κράτος δεν έχει βάλει σε λειτουργία ούτε τον 2ον πυλώνα προκειμένου να ανακουφίσει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σοβαρότητα του προβλήματος επισημαίνεται πολλάκις από τον ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΤτΕ, ενώ, αρχικά είχε επισημανθεί από το ΔΝΤ όταν στην αρχή του προγράμματος μιλούσαν για εξυγίανση του ασφαλιστικού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*