Δημοσίευση της 3ης δέσμης Q&As για το ρυθμιστικό πλαίσιο PRIIPs

Σε συνέχεια της εγκυκλίου με αρ. 22823/28 Αυγούστου 2017 αναφορικά με τη δημοσίευση της δεύτερης δέσμης Χρήσιμων Ερωτήσεων και Απαντήσεων για το ρυθμιστικό πλαίσιο των PRIIPs, η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 20 Νοεμβρίου 2017 η Κοινή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών δημοσίευσε την τρίτη κατά σειρά δέσμη χρήσιμων ερωτήσεων και απαντήσεων (third batch of Q&As) σχετικά με την εφαρμογή στην πράξη του Κανονισμού της Ε.Ε. 1286/2014 για τα Έγγραφα Βασικών Πληροφοριών σχετικά με τα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά και των επενδυτικών ασφαλιστικών προϊόντων (Packaged Retail Products and Insurance based Investment Products – PRIΙPs).

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Insurance Europe, η τρίτη δέσμη ερωταπαντήσεων περιλαμβάνει θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ασφαλιστική αγορά, όπως:

  • Η ερώτηση 3 (σελ. 4) διευκρινίζει ότι οι όροι «ασφάλιστρο» (insurance premium) και «πληρωμή ασφαλίστρου» (insurance premium payment) αναφέρονται στο ασφάλιστρο του βιομετρικού κινδύνου.
  • Η ερώτηση 8 (σελ.12) απαντά σε ένα τεχνικό θέμα που ανέδειξε η Insurance Europe όσον αφορά τη διόρθωση που απαιτεί το σημείο 22 γ του Παραρτήματος των Ρυθμιστικών Τεχνικών  Προτύπων  για  την  ουδετερότητα  του  κινδύνου  (MRM)  στο  πλαίσιο  του υπολογισμού των αποδόσεων.
  • Η ερώτηση 2 (σελ. 29) εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες για τα κόστη πρέπει να αποτυπώνονται στο γενικό έγγραφο βασικών πληροφοριών όταν γίνεται χρήση του άρθρου 10(β) των Ρυθμιστικών Τεχνικών Προτύπων.

Παρότι δεν αναμένεται 4η δέσμη ερωταπαντήσεων πριν την ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού, 1η Ιανουαρίου 2018, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω καθοδήγηση στο μέλλον, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Ρεβέκκα Τούτουζα, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων (τηλ. 210 3334130, e-mail: toutouza@eaee.gr) ή στην Κέλλυ Χατζηδημητρίου, Νομική Σύμβουλο (τηλ. 210 3334135, e-mail: echatz@eaee.gr).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*