Ο γάμος πιθανό αντίδοτο στην άνοια

Οι παντρεμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, συγκριτικά με τους εργένηδες και τους χήρους.

Σύμφωνα με μεγάλη μετανάλυση, όσοι δεν έχουν φορέσει ποτέ τα “δεσμά του γάμου” έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, ενώ στους χήρους το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, συγκριτικά με όσους έχουν νυμφευθεί. Ωστόσο, η συσχέτιση δεν προέκυψε στους διαζευγμένους.

“Η έρευνα μας δείχνει ότι η προστατευτική αυτή δράση συνδέεται με διάφορους παράγοντες στον τρόπο ζωής που συνήθως σχετίζονται με τον έγγαμο βίο, όπως ο γενικότερα υγιέστερος τρόπος ζωής και οι περισσότερες κοινωνικές διαδράσεις, ως αποτέλεσμα της συμβίωσης με έναν σύζυγο ή σύντροφο”, ανέφερε στο Medscape Medical News ο βασικός ερευνητής Andrew Sommerlad, γηριατρικός ψυχίατρος και ερευνητικός συνεργάτης του Wellcome Trust στο University College London.

“Οι γιατροί θα πρέπει να έχουν υπόψη τους αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο και να είναι πιο υποψιασμένοι για την εμφάνιση άνοιας σε άγαμους”, προσέθεσε. Η μελέτη αναρτήθηκε στο περιοδικό «Νευρολογία, Νευροχειρουργική και Ψυχιατρική»Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, η έγγαμη κατάσταση έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μέσω της αύξησης των κοινωνικών επαφών, που με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν τα γνωστικά αποθέματα.

Την ίδια ώρα, πένθος ή διαζύγιο ίσως ωθήσει στην εμφάνιση της άνοιας μέσω του στρες, που είναι παθογόνο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συμπληρώνουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*