ΗΠΑ: Νέα δεδομένα στον κλάδο υγείας από το deal-μαμούθ CVS-Aetna

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η αμερικανική αλυσίδα φαρμακείων CVS Health Corp, η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εξαγορά της ασφαλιστικής Aetna Inc έναντι 67,5 δισ. δολ., δημιουργώντας έναν κολοσσό που δημιουργεί νέα δεδομένα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η CVS θα πληρώσει 207 δολάρια για κάθε μετοχή της Aetna (145 δολ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές). Η τιμή ενσωματώνει premium 29% στην τιμή της μετοχής της Aetna στις 25 Οκτωβρίου, όταν γνωστοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο ομίλων.
Το deal CVS-Aetna παντρεύει την μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ με την τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας. Η CVS διαχειρίζεται επίσης τις συνταγογραφήσεις για λογαριασμό πολλών εταιρειών και ασφαλιστικών, μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από τους 22 εκατ. πελάτες της Aetna στα φαρμακεία της CVS όταν θέλουν να πάρουν τα φάρμακά τους. Σε κοινή τους συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος της CVS Larry Merlo και ο ομόλογός του της Aetna Mark Bertolini δήλωσαν ότι η συγχώνευση των δυο εταιρειών θα βοηθήσει την CVS να επεκτείνει την γκάμα των βασικών ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, καθιστώντας τις πιο προσβάσιμες και λιγότερο ακριβές.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα άμεσα χρηματοοικονομικά οφέλη είναι περιορισμένα. Οι δυο εταιρείες, όμως φαίνεται να «ποντάρουν» στα μακροπρόθεσμα κέρδη που θα προκύψουν από την αναδιάταξη του τοπίου στον κλάδο υγείας και τη δημιουργία «10.000 νέων πυλών εισόδου στο σύστημα υγείας» στα φαρμακεία της CVS. «Σκεφτείτε αυτά τα φαρμακεία ως κόμβους ενός νέου συστήματος για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Merlo. «Φέρνουμε τις ιατρικές υπηρεσίες εκεί που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται».
Η CVS και η Aetna δίνουν τα χέρια καθώς ο κλάδος υγείας «κοιτά» την Amazon και διερωτάται πώς ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανεμπορίου θα μπορούσε να διαταράξει (και) την πώληση και διανομή ιατρικών προϊόντων εάν εισέλθει στον χώρο. Ο Merlo της CVS απέρριψε την ιδέα ότι το deal αποτελεί αμυντική κίνηση ενάντια σε πιθανή επιθετική είσοδο της Amazon στον κλάδο υγείας.
Οι τάσεις συγκέντρωσης στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ είχαν εκδηλωθεί από καιρό, καθώς οι ασφαλιστικές επιδίωκαν να έχουν περισσότερο έλεγχο στην ιατρική περίθαλψη των πελατών τους. Ομως, δυο συγχωνεύσεις-μαμούθ μεταξύ ασφαλιστικών, αυτή της Aetna με την Humana και αυτή της Cigna με την Anthem κατέρρευσαν φέτος επειδή κρίθηκε ότι στρέβλωναν τον ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας τις εταιρίες να κοιτάξουν πέρα από τους ανταγωνιστές τους για δυνητικά deals. To εάν η συμφωνία CVS-Aetna θα περάσει τον σκόπελο των εποπτικών αρχών θα κριθεί εν πολλοίς από το ποια αρχή θα την εξετάσει, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg. Η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου κρίνει πιο επιεικώς τις συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών με συναφείς δραστηριότητες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από την άλλη, είναι πιο αυστηρό, όπως φάνηκε και από το «μπλοκάρισμα» της συγχώνευσης μεταξύ AT&T και Time Warner τον Οκτώβριο. Ο κ. Bertolini της Aetna δήλωσε ότι οι δυο εταιρίες είναι έτοιμες να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί το deal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*