insurance europe logo

Καμπάνια Insurance Europe “#Data4Drivers”

Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 η Insurance Europe εγκαινίασε την καμπάνια “#Data4Drivers” με την οποία καλεί τον ευρωπαίο νομοθέτη να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί και όχι οι κατασκευαστές οχημάτων θα είναι κύριοι των στοιχείων που αφορούν το όχημά τους και τη χρήση του και τα οποία θα συλλέγονται ηλεκτρονικά. Οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ελέγχουν ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προσωπικά δεδομένα και για ποιο λόγο θέλουν την πρόσβαση σε αυτά.

Τα τελευταία τρία έτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το θέμα των δεδομένων του οχήματος, τα οποία συλλέγονται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών ενσωματωμένων στο όχημα, αποτελεί στρατηγικής σημασίας θέμα για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι συλλεγόμενες πληροφορίες ενδιαφέρουν και τους ασφαλιστές στο βαθμό που καλύπτουν την ευθύνη από την κυκλοφορία του οχήματος, συμπεριλαμβανομένου του τροχαίου ατυχήματος.

Σύμφωνα με το Γενικό Κανονισμό Ε.Ε. 2016/679 για την προστασία δεδομένων (GDPR) τα στοιχεία που παράγει ένα όχημα και τα οποία αφορούν στον ιδιοκτήτη/οδηγό θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Επομένως, ο οδηγός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του οχήματός του και για ποιο λόγο. Ωστόσο, οι κατασκευαστές οχημάτων αναπτύσσουν συστήματα για την πρόσβαση των στοιχείων του οχήματος έτσι ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι τη ροή των δεδομένων.

Με την καμπάνια “#Data4Drivers”η Insurance Europe καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να στηρίξει με την υπογραφή του την υποβολή αιτήματος (petition) προς τον ευρωπαίο νομοθέτη προκειμένου να διασφαλισθεί με νομοθετική πρωτοβουλία ότι η οποιαδήποτε τεχνολογική λύση για την πρόσβαση των δεδομένων του οχήματος θα επιτρέπει στους οδηγούς να αποφασίζουν με ποιον θα μοιράζονται τα δεδομένα αυτά. Η Insurance Europe καλεί τους ευρωπαίους πολίτες να συνυπογράψουν το σημαντικό αυτό αίτημα προκειμένου να μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα τους και να απολαμβάνουν υπηρεσίες με ανταγωνιστικές τιμές.

Η Ε.Α.Ε.Ε.  καλεί για την στήριξη της πρωτοβουλίας της Insurance Europe προωθώντας το αίτημα της τόσο εσωτερικά στις εταιρίες όσο και στους πελάτες .

Tο αίτημα της Insurance Europe μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο, το οποίο όπως θα δείτε κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα: https://www.data4drivers.eu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*