Εκλογές στα Επιμελητήρια: Αποστασιοποίηση ή συμμετοχή;

Του Δανιήλ Σπαρτιάτη*

Ίσως δεν είναι γνωστό, ακόμη και στα μέλη των επιμελητηρίων, αλλά ως σήμερα στις εκλογικές διαδικασίες συμμετέχει ένα ασήμαντο ποσοστό των μελών που σε μερικές περιπτώσεις φλερτάρει με το 10%.

Ακόμη χειρότερα, η αντίληψη των μελών για τα επιμελητήρια, είτε ψηφίζουν είτε δεν ψηφίζουν, είναι ότι τα επιμελητήρια ως σήμερα λειτουργούν ως διεκπεραιωτές γραφειοκρατικών διαδικασιών για λογαριασμό του κράτους και φορείς προώθησης δημοσίων σχέσεων και πολυποίκιλων προσωπικών επιδιώξεων μιας στενής διοικητικής ομάδας και κάποιων προσκείμενων σ αυτή.

Για να μη μιλήσουμε για την αντίληψη της Κοινωνίας Terra incognita.

Δεν έχει σημασία να αναφέρουμε τι έπρεπε να παρουσιάσουν ως έργο ως σήμερα οι Διοικήσεις των επιμελητηρίων για να δικαιώσουν την ύπαρξη τη δική τους και των επιμελητηρίων. Έχει καταγραφεί, αποτελεί ιστορία και κοινή αντίληψη.

Σημασία έχει να πούμε τι μπορεί να γίνει.

Ήδη ισχύει ο καινούργιος νόμος για τα επιμελητήρια και μ’ αυτόν πραγματοποιούνται και οι εκλογές στο πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Αυτός ο νόμος εκτός της αναβάθμισης της σημασίας θεσπίζει νέες δομές, λειτουργίες και κυρίως «ανοίγει» πολλαπλές δυνατότητες δράσης των επιμελητηρίων υπέρ των μελών τους, της κοινωνίας, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Αρμοδιότητες, θεσμοί και διατυπωμένα πεδία δράσεων που δίνουν νόημα στον ορισμό του επιμελητηρίου.

Εργαλείο επεξεργασίας εισηγήσεων συμβουλευτικού ή γνωμοδοτικού χαρακτήρα προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του επιχειρείν, ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων σε συνεργασία με τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, οργάνωσης επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για τις νέες τεχνολογίες, την εξωστρέφεια και την οργάνωση επιχειρήσεων των μελών τους, εστίαση σε μέτρα και προγράμματα ανάπτυξης της παραγωγής, πολλές άλλες νέες και καινοτόμες δράσεις.

Το ζητούμενο σ’ αυτές τις εκλογές είναι οι διοικήσεις που θα εκλεγούν:

  • θα θελήσουν ή/και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου νόμου;
  • θα θελήσουν ή /και θα μπορέσουν να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν τα μέλη τους προς όφελος των μελών, της τοπικής και της εθνικής οικονομίας;
  • θα θελήσουν ή /και θα μπορέσουν να δώσουν όραμα για όλους και δυναμική ανάπτυξης;

Την απάντηση θα δώσουν τα μέλη με τη μαζική συμμετοχή και την ψήφο τους.

Θα ψηφίσουν τους «δοκιμασμένους» που βάλτωσαν τα επιμελητήρια και αποστασιοπoίησαν τα μέλη;

Ή θα ψηφίσουν υποψήφιους με συλλογικά και κοινωνικά οράματα;

Διαχειριστές της εξουσίας για τον εαυτό τους ή αγωνιστές που έχουν αποδείξει ότι εννοούν το ατομικό συμφέρον μόνον σε συνάρτηση με το συλλογικό;

* Ο κ. Δανιήλ Σπαρτιάτης είναι υποψήφιος με την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*