Επαγγελματικά ταμεία: Στο τέλος του χρόνου τα αποτελέσματα των stress tests

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα αποτελέσματα του 2ου stress test στα επαγγελματικά ταμεία (Occupational Funds) περιμένουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα stress tests έγιναν τον Ιούνιο του 2017 βάσει των κανόνων Solvency II και θα δείξουν τις αντοχές των επαγγελματικών ταμείων στην Ευρώπη. Οργανώθηκαν από την EIOPA (Ευρωπαϊκός Σύλλογος Εποπτικών Αρχών Ασφαλιστικών Εταιρειών και Επαγγελματικών Ταμείων), με στόχο να καταγραφούν αφενός οι αντοχές του συνταξιοδοτικού συστήματος και αφετέρου να υπάρξει κοινή δράση για εναρμονισμό της εποπτείας, με στόχο να δημιουργηθεί σε ορίζοντα δεκαετίας ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά επαγγελματικά ταμεία έχουν διορία μέχρι το 2025 να είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένα και προσαρμοσμένα όχι μόνο στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, αλλά και στις μελλοντικές, σε ορίζοντα 10 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να καταστήσει τα επαγγελματικά ταμεία βασικούς πυλώνες χορήγησης συντάξεων, γι’ αυτό νομοθετεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια για τη μετακίνηση της συνταξιοδοτικής αρμοδιότητας από τα κοινωνικά ταμεία (τα οποία έχουν το αναδιανεμητικό σύστημα) προς τα επαγγελματικά ταμεία (τα οποία έχουν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα).

Σήμερα, τα επαγγελματικά ταμεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ασφαλισμένους περίπου 70 εκατομμύρια άτομα και έχουν κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 3,5 τρισ. ευρώ και για τις μελλοντικές πληρωμές συντάξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*