Προαναγγελθέν “έγκλημα” στην ασφαλιστική αγορά για να πάρει εύσημα η κυβέρνηση

του Ν. Σακελλαρίου

«Βόμβα στα θεμέλια» της ασφαλιστικής αγοράς είναι ο προυπολογισμός 2018  εκτιμούν στελέχη της καθώς το υπερπλεόνασμα του 3,8% επί του ΑΕΠ μεταφράζεται σε μεγάλες εισοδηματικές θυσίες εις βάρος κάποιων άλλων πιο ελαστικών δαπανών.

Θα συνεχιστεί η φοροκαταιγίδα εις βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών με τους άμεσους και έμμεσους φόρους, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς αλλά και τους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Εάν η ανεργία παραμείνει στα επίπεδα του 23-25% και το 2018, μας δήλωσαν, θα εισπραχτούν περισσότεροι φόροι από λιγότερους φορολογούμενους με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η επιχειρηματικότητα και να κινδυνεύουν να  μειωθούν οι παραγωγές ασφαλίστρων σε μεγάλους κλάδους όπως είναι οι επιχειρηματικές  ασφαλίσεις, αστικές ευθύνες (όπου δεν είναι υποχρεωτικές), ομαδικές ασφαλίσεις κά.

Σαφέστατα, οι φοροαπαλλαγές που ευαγγελίζεται ως λύση η ασφαλιστική αγορά δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Οι μειώσεις συντελεστών φορολογίας και ασφαλιστικών  εισφορών δεν προβλέπονται στα επόμενα 2 χρόνια.  Άρα ο ασφαλιστικός κλάδος , ως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα συνεχίσει να συνεισφέρει με 1 – 1,5 δισ. ευρώ ετησίως  στον δημόσιο κορβανά για να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα  και να παίρνει τα εύσημα η κυβέρνηση από τους εταίρους για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*