Επιτέλους! Η κίτρινη κάρτα πέρασε στην ψηφιακή εποχή

Ήταν Νοέμβριος του 2016 όταν η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε πως η αναφορά τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων θα μπορεί πλέον να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Για το θέμα, μάλιστα, είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου εκτιμώντας ότι είναι θέμα ημερών η ενεργοποίηση της σχετικής εφαρμογής για τις κινητές συσκευές.

Οι ημέρες, όμως, έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες μήνες και οι μήνες χρόνος… Έπρεπε, λοιπόν, να το δούμε με τα μάτια μας για να το πιστέψουμε, αφού η καθυστέρηση για την ανάπτυξη των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων για τη φαρμακοεπαγρύπνιση υπήρξε παροιμιώδης.

Μετά, λοιπόν, από 3ετή αναμονή και αρκετές χιλιάδες ευρώ που επενδύθηκαν στο project, επαγγελματίες υγείας αλλά και ασθενείς θα μπορούν να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα: είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας kitrinikarta.gr  είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού.

Για να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αίτημα θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν παραπλανητικές αναφορές. Η καταγραφή της παρενέργειας, ωστόσο, γίνεται σε καθεστώς ανωνυμίας.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης της κίτρινης κάρτας στην έντυπη μορφή της και η αποστολή της στο αρμόδιο τμήμα, είτε ταχυδρομικώς (Μεσογείων 284, 15562) είτε μέσω fax (210-6549585).

Εκστρατεία Φαρμακοεπαγρύπνισης για τα ΜΗΣΥΦΑ

Ενώ τα φάρμακα θεωρούνται γενικώς ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, όμως, σε όλα τα συστήματα αναφοράς υπάρχει το πρόβλημα της υπο-αναφοράς.

“Η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων βοηθά τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και να αναλαμβάνουν τη δέουσα δράση, όποτε απαιτείται. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναφέρονται πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα, μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων ή από αλληλεπιδράσεις τους με τρόφιμα ή άλλα προϊόντα” σημειώνει η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου.

Η Φαρμακοεπαγρύπνιση συμβάλλει ώστε οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση των φαρμάκων να γίνονται κατανοητοί και να κοινοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς.

Με στόχο την προώθηση της αναφοράς των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) από τα φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει την Β΄ Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Φαρμακοεπαγρύπνιση, η οποία φέτος επικεντρώνεται στα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Σχετικές δράσεις αναλαμβάνει και ο ΕΟΦ από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία διοργανώνεται στο πλαίσιο της κοινής δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)» και υποστηρίζεται από το Κέντρο Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ουψάλα (WHO-UMC).’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*