Τέσσερεις άσσοι και ένας στο “μανίκι’ των ασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Κατέχουν μεγάλο μερίδιο στην πίτα της ασφαλιστικής αγοράς, γνωρίζουν όσο κανένας άλλος πολύ καλά τα ασφαλιστικά προϊόντα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ξέρουν την πώληση και τις σημερινές ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών, έχουν σύμμαχο την τεχνολογία, και εκπαιδεύονται διαρκώς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της εποπτείας. Κατέχουν έτσι ρόλο ρυθμιστή της ανάπτυξης των ασφαλιστικών και σαφέστατα συντελούν στην ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας μακροπρόθεσμα.

Eξ’ ου οι επενδύσεις των ασφαλιστικών στο κλάδο, αλλά και η πρωτοβουλία να συμμετέχουν για πρώτη φορά Ασφαλιστικές και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση για πρώτη φορά όλοι μαζί στο ίδιο πάνελ για να συζητήσουν για τις προοπτικές του κλάδου.

Τρεις πρόεδροι από την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και ο Πρόεδρος του ΕΕΑ με συντονιστή τον διευθύνων σύμβουλο της Grouapama στην Ελλάδα συζήτησαν για το νομοθετικό πλαίσιο, την δια βίου εκπαίδευση, την επαναπιστοποίηση, και την τεχνολογία

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ λαμβάνοντας πρώτο το λόγο από τον Χρήστο Κάτσιο διευθύνων σύμβουλο της Groupama τόνισε την αξία της συμβουλής προς τον πελάτη ακόμα και για τα τυποποιημένα προϊόντα. Η «συμβουλή» μπορεί με την υποστήριξη και σωστή χρήση της τεχνολογίας να αποκτήσει μεγάλη αξία, επεσήμανε, δηλώνοντας ότι ο κλάδος έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης.

Από την πλευρά της η Δήμητρα Λύχρου πρόεδρος της ΕΑΔΕ, κάνοντας μία σύντομη αναφορά στο θεσμικό περιβάλλον, παρατήρησε ότι η προσαρμογή σε αυτό οφείλει να γίνει επί ίσοις όροις και ότι οι προοπτικές του κλάδου στο μέλλον θα είναι πολύ καλύτερες.

Βάρος στην επαγγελματική εμπειρία έριξε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος πρόεδρος του ΣΕΜΑ τονίζοντας ότι η εκπαίδευση κατέχει ρόλο κλειδί, και υπογραμμίζοντας ότι το πλαίσιο της εκπαίδευσης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έχει ελλείψεις. Το πλαίσιο παρατήρησε πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της προηγούμενη εμπειρία.

Την εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ Παναγιώτης Λελεδάκης διατυπώνοντας ότι στην εκπαίδευση δεν παίζει ρόλο η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Η τεχνολογία είπε διαρκώς εξελίσσεται και ο κλάδος καλείται να προσαρμοστεί με στόχο να αυξήσει τις δεξιότητες του και να βελτιώσει τις προοπτικές του. Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο.

Το δικό του αποτύπωμα άφησε στην συζήτηση ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ ζητώνας να μπουν νέα στοιχεία στο πλαίσιο της εκπαίδευση. Οι 75 ώρες διδασκαλίας μπορεί να γίνουν και την τελευταία διετία, διατύπωσε, εξηγώντας ότι η κατανομή της αναλογικότητας μπορεί να ξεπεραστεί. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εκπαίδευση είναι πλεονέκτημα για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή και για το κλάδο, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αποτελεί μία τυπική διαδικασία θα πρέπει να ενισχυθεί και πλαισιωθεί και άλλα στοιχεία. Παράλληλα πρότεινε να αλλάξει το πλαίσιο εισόδου των νέων στο κλάδο με την εξάλειψη των αντικινήτρων. Μείζονος σημασίας για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η κατοχή συμβολαίου αστικής ευθύνης για να μην ανακληθεί η άδεια τους, ο ίδιος προσέθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*