διάδρομος νοσοκομείου, νοσοκόμος, φορεία

ΙΣΠ: Χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς στο ΕΣΥ

Πληγή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί η διαχρονική έλλειψη ιατρικού προσωπικού, παρά τις προσλήψεις της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την τάση φυγής των νέων γιατρών προς το εξωτερικό που συνεχίζεται αμείωτη.

Χαρακτηριστικά, στο ΓΝ Πατρών “Άγιος Ανδρέας” παρατηρούνται 56 κενές θέσεις και στο ΠΓΝΠ (Ρίο) παρατηρούνται 92 κενές θέσεις, βάσει στοιχείων που δόθηκαν από τις Διοικήσεις τους.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (ΙΣΠ), τα κενά αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του αριθμού των ειδικευόμενων γιατρών, πέρα από τις δυσλειτουργίες που δημιουργούν καθημερινά σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής, συνιστούν μια βαθύτερη απειλή για το ΕΣΥ με μακροπρόθεσμες συνέπειες.

«Την επόμενη χρονιά αναμένεται η συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού ιατρών με Νοσοκομειακή εμπειρία 35-40 ετών. Χάνεται ο κρίκος της διάδοχης γενιάς, της προοπτικής αναζωογόνησης του ΕΣΥ και ο μοχλός αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης» αναφέρει σχετικά.

Ο ΙΣΠ εκφράζει, παράλληλα, την απορία του για την αισιοδοξία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

«Σε αυτή τη συγκυρία, το νέο ωράριο εργασίας των ιατρών έρχεται να αυξήσει το εργασιακό φορτίο των υπηρετούντων και να μειώσει τις απολαβές τους» αντιτείνει, στηλιτεύοντας το νέο νόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*